Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 23
Sosyal Hizmet Uygulamalarında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı
2020
Dergi:  
Toplum ve Sosyal Hizmet
Yazar:  
Özet:

Yaklaşık yetmiş yıldır bilginin esas kaynak olduğu, bilgi alışverişinin hızlandığı, bu hızla paralel giden teknolojik donanım ve yazılımların geliştiği, bilgi çağının içinde bulunmaktayız. Bilgi çağı, kurum ve kuruluşlardan, günlük yaşamdaki eylemlerimize kadar her anımızı değiştirmekte, dönüştürmektedir. Sosyal hizmet kurum ve kuruluşları da bu değişimden etkilenmektedir. Çalışmalarının temel kaynaklarından biri bilgi olan sosyal hizmet mesleği ve disiplini için bilginin uygulamalarda etkin kullanımı önem taşımaktadır. Müracaatçıya ve sorunlarına ilişkin bilgilerin edinilmesi, planlı müdahale sürecini oluşturan temel yapıtaşlarındandır. Bu bağlamda sosyal hizmette bilgiyi edinme, üretme, kullanma ve geliştirmeyi ifade eden bilgi yönetimi kavramı karşımıza çıkmaktadır. Bilgi yönetimi de içinde bulunduğumuz çağdan etkilenmekte, teknolojik araç ve gereçlerin bu süreçlere dâhil edilmesiyle yeni yöntemler ortaya çıkmaktadır. Bilgi yönetimi sürecinde yararlanılan yazılımlardan birisi Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)’dir. Coğrafi Bilgi Sistemleri mekâna ilişkin verileri toplayıp, analiz etmeye, arşivlemeye ve haritalaştırmaya olanak sağlayan bir sistemdir. Daha çok şehir planlama, coğrafya, mimarlık, toplum sağlığı, arkeoloji gibi alanlarda karşımıza çıksa da sosyal hizmet tarihinin başlangıç yıllarında Jane Addams ve meslektaşları Hull House yakınlarında yaşayan yerel nüfusun demografik özelliklerini görsel olarak ifade etmek, sosyal ve ekonomik adaletsizlikler hakkında bilgi edinmek ve toplum haritalarını birincil veri kaynağı olarak kullanmak için haritalandırmayı kullanmışlardır. Günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri doğrudan sosyal hizmet uygulamalarında kullanılmasa da sosyal hizmet uygulamalarında kullanılmak üzere gereken bilgiyi elde etmek, düzenlemek ve kullanmak için elverişli bir yazılımdır. Bu çalışma, farklı disiplinlerde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımına yönelik örnekler vermekte ve sosyal hizmet uygulamalarında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanılmasıyla, meslek elemanlarının çalıştıkları bölgenin sosyo-demografik özelliklerine, sosyal sorunlarına, örgütlerine ilişkin verileri elde ederek ve bunları görselleştirerek, çalışma alanlarına ilişkin bilgi temelini nasıl destekleyebileceklerine dair bir bakış açısı oluşturmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Use of Geographic Information Systems in Social Services Applications
2020
Yazar:  
Özet:

For seventy years we have been within the information age, where the main source of information is, where the exchange of information is accelerated, where this rapidly parallel technological hardware and software develops. The age of information, from institutions and organizations, to our actions in our daily lives, changes and transforms every moment of us. Social services institutions and organizations are also affected by this change. One of the main sources of their studies is the importance of effective use of knowledge in the practices for the social service profession and its discipline, which is knowledge. Acquisition of information about the negotiator and his problems is one of the core constructors that form the planned process of intervention. In this context, the concept of information management that represents the acquisition, production, use and development of information in social services comes to us. Information management is also influenced by the age in which we are, with the incorporation of technological tools and tools into these processes, new methods arise. One of the software used in the information management process is Geographic Information Systems (CBS). Geographic Information Systems is a system that enables the collection, analysis, archiving and maping of data related to space. Although more of us are faced in areas such as urban planning, geography, architecture, public health, archaeology, in the early years of social service history, Jane Addams and colleagues used maping to visually express the demographic characteristics of the local population living near Hull House, to learn about social and economic injustice, and to use community maps as a primary data source. Today, Geographic Information Systems are not directly used in social services applications, but are a convenient software to obtain, edit and use the information necessary to be used in social services applications. This study provides examples of the use of Geographic Information Systems in different disciplines and a view of how the use of Geographic Information Systems in social services practices, the professional members of the area in which they work, by obtaining and visualizing data about the socio-demographic characteristics of the area, social problems, their organizations, and how they can support the knowledge base of their work areas.

Anahtar Kelimeler:

Using Geographic Information Systems In Social Work Practice
2020
Yazar:  
Özet:

For nearly seventy years, we have been in the information age where information is the main source, information exchange accelerates, technological hardware and software developing parallel to this speed. The information age changes and transforms every moment from institutions and organizations to our daily activities. Social work institutions and organizations are also affected by this change. Effective use of information in practice is important for social work profession and discipline, which is the main source of knowledge. In this context, the concept of knowledge management, which expresses the acquisition, production, use and development of information in social work, emerges. Knowledge management is also affected by the current era, and new methods emerge with the inclusion of technological tools and equipment in these processes. One of the software used in this process is Geographic Information Systems. Geographic Information Systems is a system that allows collecting, analyzing, archiving and mapping data related to space. This study includes introductory information on the use of Geographic Information Systems in social work practices.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Toplum ve Sosyal Hizmet

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 742
Atıf : 5.832
2023 Impact/Etki : 0.434
Toplum ve Sosyal Hizmet