Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
MUALLİMLER MECMUASI’NDAKİ HALK BİLİMİ YAZILARI
2022
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Genel kabullere göre Türkiye’de doğrudan folklorla ilgili ilk yazılar 1913-1914 yıllarında yayınlanır. Ancak başlı başına bir folklor dergisinin çıkması 1928 yılını bulur. Bununla birlikte söz konusu folklor dergisi çıkmadan önce de folklorla ilgili birçok yazı çeşitli süreli yayınlarda yer almıştır. Bu çerçevede yazıları arasında folklorla ilgili çalışmalara yer vermiş dergilerden biri de 1922-1927 yılları arasında aylık periyotla yayınlanmış bir eğitim dergisi olan “Muallimler Mecmuası”dır. Toplam 54 sayı çıkmış olan bu dergide doğrudan folklorla ilgili üç yazı tespit edilmiştir. Derginin 2 (1922), 31 (1925) ve 40-41. (1926) sayılarında yer alan bu yazıların ilk ikisi Süleyman Şevket, sonuncusu da Ali Canip imzalıdır. Söz konusu yazılar, gerek yayınlandıkları mecra ve gerekse yayınlandıkları dönem nedeniyle Türkiye’de folklor çalışmalarının ivme kazanıp kurumsallaşmaya başladığı 1920’li yıllarda yeni bir disiplin olarak folklora yaklaşımları yansıtması bakımından oldukça önemlidir. Bu öneme binaen oluşturulan bu çalışmada, Muallimler Mecmuasındaki söz konusu yazılar incelenmiş, derginin ve dönemin folklor algısıyla ilgili çıkarımlarda bulunulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede söz konusu yazıların üçünde de yer alan ve derginin yayınlandığı 1920’li yıllarda folklora bakışla ilgili ipuçları içeren birtakım ortaklıklar tespit edilmiştir. Bu ortaklıklar “Folklor Kavramı ve Kapsamına Dair Açıklamalar”, “Folklor Ürünleriyle İlgili Örnekler Verme”, “Folklor Ürünleriyle İlgili Millîlik Vurgusu”, “Kültür Kaynağı Olarak Köy ve Köylüye İşaret Etme”, “Halk Edebiyatını Divan Edebiyatıyla Karşılaştırma” ve “Okurlara Yöneltilen Derleme Çağrısı” şeklinde altı başlık altında toplanıp tartışılmıştır. Çalışmanın sonunda Ekler başlığı altında söz konusu yazıların Arap harflerinden Latin harflerine aktarımı ve derginin orijinal nüshalarında söz konusu yazıların bulunduğu sayfaların elektronik ortamdaki erişim linki de verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türklük Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 5.171
2023 Impact/Etki : 0.074
Türklük Bilimi Araştırmaları