Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 12
COĞRAFYANIN DÖRT GELENEĞİ
2003
Dergi:  
Aegean Geographical Journal
Yazar:  
Özet:

William D. Pattison tarafından yazılan ve ilk kez the Journal of Geography’de 1964 yılında yayımlanan bu makale (W.D. Pattison, "The Four Traditions of Geography" Journal of Geography Vol. 63 no. 5: 211-216), Amerikan cografyasındaki temel egilimler hakkında kısa ve mükemmel bir analiz ortaya koyar. Bu makale, cografyanın genis perspektifinin halk, cografya ögretmenleri ve profesyonel cografyacıların rahatça anlayabilecegi bir kaç cümle ile ifade edilmesine imkan saglamıstır. Pattison, tespit ettigi yaklasımların cografi çalısmalar içerisinde eskiden beri var olan gelenekler oldugunu, dolayısı ile bunların cografyacıların zihnindeki toparlayıcı temalar oldugunu belirtmektedir. Bu gelenekler, mekansal, saha çalısmaları (bölgesel), insan-çevre ve yer bilimi gelenegi olarak ayrılmıstır. Cografyanın Dört Gelenegi yayımlandıktan sonra, bütün cografyacılar arasında hemen kabul görmüs ve cografyacı olmayanlara da cografyanın nasıl anlasılması gerektigine dair net mesajlar vermistir. Makaleyi özgün yapan yanlardan birisi de, yayım tarihinden sonra cografyada ortaya çıkan yeniliklerin de bu gelenekler içerisinde degerlendirilebilmesidir. O yüzden, aradan geçen 40 yıl içerisinde makale, Amerikan cografyasının klasik makaleleri arasına girmistir. Bugün Amerika’da cografyacı olan herkesin bu makaleyi iyi bilmesi beklenir. Makale lisansüstü çalısmalara yeni baslayan ve yapacagı arastırmalar için temel bir perspektif arayan bütün ögrencilerin temel basvuru kaynaklarından birisidir. Bu nedenle makale, Amerika’da cografyanın nasıl algılandıgını merak eden Türk okurlara önerilebilcek en iyi kaynaklardan birisidir. Muhtemelen bu kadar kısa bir metinde Amerikan cografyasını bu kadar iyi anlatan baska bir yazı yoktur. Bundan dolayı bu Türkçe çevirinin, cografyanın baska ülkelerdeki gelisimini takip etmek isteyen akademisyenlere ve diger ilgililere faydalı olacagı umulmaktadır. Bu çeviride makalenin orijinal formatına sadık kalınmıs, sadece Ege Cografya Dergisi’nin yazım kurallarına uymak için özet yazılmıs ve yazarın kullandıgı kaynaklar, makalenin aslında olmayan Referanslar bölümünde ayrıca verilmistir. Anahtar Kelimeler: Amerikan cografyası, cografi gelenekler, cografya tarihi, William D. Pattison, cografi felsefe.

Anahtar Kelimeler:

The Four Traditions Of Geography
2003
Yazar:  
Özet:

Written by William D. Pattison and published in the Journal of Geography for the first time in 1964 (W.D. Pattison, "The Four Traditions of Geography" Journal of Geography Vol. 63 no. 5: 211- 216), this article presents a brief and excellent statement concerning the main themes in American geography. The article has helped to reduce the problem of defining the broad scope of the discipline in a few sentences which would be acceptable to and understood by the public, teachers, and professional geographers. Examining geographical work from early history to the present, Pattison determined four distinct traditions. He asserted that these four traditions could be observed in almost all geographic work and it was these traditions that bound the minds of professional geographers. The traditions are spatial, area studies, man-land, and earth science traditions. Immediately after the publication, the article was accepted commonly and sent out clear messages as to how geography should have been perceived. One of the reasons why the article remains unique is that it covers all aspects of geography and this includes even new developments emerged after the publication of the article. Thus, the article has become one of the classical works of American geography. Almost all graduate students consult it when they try to find a perspective for their research. The article is thought to be one of the best resources to suggest to those Turkish readers who wonder about geography in America. Probably there is not a single article as short as this one, analyzing American geography. Therefore, this translation, it is hoped, will help those who want to learn about the development of geography in other countries. Key Words: American Geography, geographical traditions, history of geography, William D. Pattison, philosophy of geography.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Aegean Geographical Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 2.260
2023 Impact/Etki : 0.389
Aegean Geographical Journal