Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 5
Dar Gelirli Konut Alanlarının Dönüşümünde Sosyal Karma Politikası: Fikirtepe Örneği
2019
Dergi:  
Megaron Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küreselleşme ve neoliberal politikaların hakim olduğu 1990 sonrası dönemde, artan yoksullukla mücadele etmek üzere yeni kentsel ve sosyal politikalar geliştirilmiş, kentlerin dönüşümüne ilişkin stratejiler ve dar gelirli konut alanlarına yönelik müdahale biçimleri değişime uğramış ve sosyal problemlerin çözümü için konut politikalarında dar gelirlilere yönelik farklı yaklaşımlar gündeme gelmiştir. Bu yaklaşımlar arasında birçok Avrupa ve ABD kentinde etkili olan “sosyal karma politikası” önemli bir yer tutmaktadır. Bu yaklaşıma göre; düşük gelir, işsizlik ve suçla ilişkilendirilen dar gelirli konut alanlarında yoksulluk yoğunlaşmakta ve böylece sosyo-mekansal ayrışmalar derinleşmektedir. Bu nedenle dar gelirlilerin yaşam alanları olan sosyal konutların yıkılarak yeniden yapılaşması ve bu alanların dar ve orta gelirlilerin birlikte yaşayacağı şekilde düzenlenmesiyle, söz konusu sorunların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’de de 2000’li yıllarda kentsel dönüşüm yaklaşımı ve söylemleri içinde bu bakış açısı öne çıkmıştır. 1999 Marmara Depremi’nden sonra Türkiye’nin en önemli gündemini oluşturan kentsel dönüşüm olgusu, üst ölçek planlarda sosyal karma politikası anlayışı çerçevesinde farklı sosyo-ekonomik grupların yaşam alanlarının kaynaştırılması ve sosyal bütünleşmenin sağlanması yaklaşımıyla ele alınmakta ve sonuçları bakımından da dünyadaki gelişmelere benzerlik göstermektedir. Bu çalışmada, sosyal karma politikasının kapsamı, hedefleri, uygulama ve sonuçları incelenecek, Türkiye’deki kentsel dönüşüm yaklaşımıyla ilişkisi kurularak, çalışma alanı olarak belirlenen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Proje Alanı özelinde tartışılacaktır. Örnek alanda afet riski, sağlıksız yaşam koşulları, güvenlik gibi söylemlerle desteklenen bu politika kapsamında, dönüşüm uygulamasında farklı gelir gruplarının birlikte yaşamasına yönelik dönüşüm stratejisinin ne derece gerçekleştiği, tüm gelir gruplarının ihtiyaç ve taleplerinin göz önüne alınıp alınmadığı ve projenin sosyo-ekonomik sorunlara çözüm üretip üretemediği sorgulanacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Dar Gelirli Konut Alanlarının Dönüşümünde Sosyal Karma Politikası: Fikirtepe Örneği
2019
Dergi:  
Megaron Dergisi
Yazar:  
Özet:

During the post 1990s, where globalization and neoliberal policies dominated, new urban and social policies were developed to fight increasing poverty, the strategies for the transformation of cities and the forms of intervention towards low-income housing areas were changed, and different approaches to low-income housing policies for the resolution of social problems were presented. Among these approaches, the "social karma policy", which has an impact in many European and U.S. cities, holds an important place. According to this approach, poverty is concentrating in low-income, unemployment and crimes-related low-income housing areas, thus deepening social and mechanical divisions. Therefore, the objective is to prevent these problems by destroying the social housing, which are living areas of narrow income, and by organizing these areas in a way that narrow and medium income people will live together. In Turkey, in the 2000s, this perspective has emerged in the urban transformation approach and speech. The city transformation phenomenon, which forms the most important agenda of Turkey after the 1999 Marmara earthquake, is addressed in the framework of the understanding of social karma policy in the high-scale plans with the approach to coaching the living spaces of different socio-economic groups and ensuring social integration and is similar to the developments in the world in terms of their results. In this study, the scope, objectives, implementation and results of the social karma policy will be studied, the relationship with the urban transformation approach in Turkey will be established, the work area will be discussed in the Ideaspe Urban Transformation Project Area specifically. In the context of this policy, which is supported by statements such as catastrophic risk, unhealthy living conditions, security, the question will be about the extent in which the transformation strategy for the living together of different income groups in the transformation practice is achieved, whether the needs and demands of all income groups are not taken into account and whether the project produces solutions to socio-economic problems.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Megaron Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 607
Atıf : 3.220
2023 Impact/Etki : 0.031
Megaron Dergisi