User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 13
DÎVÂN (ÖMER DEMİRBAĞ)
2024
Journal:  
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Geçmişten günümüze değin Türk-İslam kültürünü ve sanatını yansıtan divan edebiyatı döneminde olabildiğince eser kaleme alınmıştır. Birçok nazım şekli ve türünün görüldüğü edebiyatın bu dalında manzum eserlerin yanında mensur eserler de yazılmıştır. Yazılan bu eserler, yüzyıllar boyu severek okunmuş, okuyucularının gönlüne tercüman olmuştur. Öte taraftan divan edebiyatı, dinî kaynaklardan beslenmiş olması hasebiyle bu konuya hassasiyet gösteren toplumun da ilgi duymasına vesile olmuştur. Kaside, gazel, mesnevi ve diğer nazım şekilleri ve türleriyle seçkin eserlerin ortaya konduğu bu köklü edebiyat, oluşum döneminden bugüne iniş ve çıkışlar yaşamasına rağmen varlığını korumuştur. Özellikle bu alanda şiirlerin toplandığı divanlar önem arz etmektedir. Ahmet Paşa, Necâtî, Zâtî, Şeyhî, Fuzûlî, Bâkî, Nâbî, Nef’î, Şeyh Gâlib, Nedim gibi muhteşem şairler yetiştiren divan edebiyatı her ne kadar Osmanlı ile son bulmuş kabul edilse de varlığını bugün de devam ettirmekte, günümüzde de divan kaleme alarak bu geleneğini sürdüren şairler yetiştirmektedir. Günümüz divan sahibi şairlerinden biri de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapan Ömer DEMİRBAĞ’dır. Ömer DEMİRBAĞ’ın Dîvân adıyla yayımladığı bu eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2. baskı olarak Ocak 2024’te basılmıştır. 271 sayfadan oluşan eserin sol tarafında şiirlerin yeni harfli, sağ tarafında da eski harfli metnine yer verilmiştir. Bu yöntemin hem edebiyat öğrencileri hem de Osmanlı Türkçesine ilgi duyanlar için oldukça isabetli olduğunu düşünüyoruz. Bu divan, hem bu alanda eğitim gören hem de klasik şiire ilgi duyanlar ve araştırmacılar için önemli bir eserdir. Geleneği geleceğe taşıyan bu divan, aynı zamanda divan şirinin devrinin kapandığı söylemlerine karşı da bir reddiye niteliği taşımaktadır.

Keywords:

0
2024
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 215
Cite : 173
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi