Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
İstanbul’un İşgali̇ Ve İşgal Dönemi̇ndeki̇ Uygulamalar (13 Kasim 1918-16 Mart 1920)
2002
Dergi:  
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere merkez olmuş İstanbul, Türkler tarafından fethedildikten sonra, stratejik konumu dikkate alınarak başkent yapılmış; kısa sürede önemli bir yönetim ve kültür merkezi haline getirilmiştir. Şark Meselesi'nin çözümlenmesinde düğüm noktası olarak kabul edilen İstanbul şehri, emperyalist devletlerin her zaman ilgisini çeken bir kent olmuştur. 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devleti'nin imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması, İstanbul'un işgaline uzanan süreci başlatmıştır. Müttefiklerin paylaşamadıkları bu şehri birlikte işgal etme planları, 13 Kasım 1918 tarihinde yürürlüğe konulmuş; İstanbul önlerine gelen İtilaf Devletleri donanması 465 yıllık Osmanlı başkentini askerî bir işgal ve abluka altına almıştır. 13 Kasım 1918'den 16 Mart 1920'ye uzanan süreçte İtilâf Devletleri işgal kuvvetleri İstanbul'da denetimi büyük ölçüde ellerine geçirmişlerdir. Bu zaman zarfında başkentteki uygulamaları ile bu işgalin geçici bir işgal olmadığını, burada kalıcı olduklarını göstermişlerdir. 5 Kasım 1919 tarihine gelindiğinde İtilâf Devletlerinin İstanbul’daki işgal kuvvetlerinin sayısı 50.000'i geçmiştir. İşgalciler, İstanbul'daki uygulamaları ile sömürü amaçlı olarak buraya geldiklerini de göstermekte idiler. Uzun bir işgal ve kontrol döneminden sonra İstanbul, Türk ordusunun denetimine geçmiş; başkenti bir oldu bitti ile işgal edenler; Türk bayrağını ve ordusunu selamlayarak şehri terk etmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Applications in the Occupation and Occupation Period of Istanbul (13 November 1918-16 March 1920)
2002
Yazar:  
Özet:

During history, Istanbul, which has been centered on various civilizations, after being conquered by the Turks, was the capital, taking into account its strategic location; it has soon become an important administration and cultural center. The city of Istanbul, which is considered a node in the resolution of the Song Problem, has always been a city that has always attracted the interest of the imperialist states. On October 30, 1918, the Ottoman State signed the Mondros Treaty, which began the process of occupation of Istanbul. The plans for joint occupation of this city that the allies cannot share were put into force on November 13, 1918; the Navy of the Opposition States, which came before Istanbul, took the 465-year-old Ottoman capital under military occupation and abduction. During the period from 13 November 1918 to 16 March 1920, the occupational forces of the Anti-Arab States took great control of Istanbul. Thro this time, with their practices in the capital, they have shown that this occupation is not a temporary occupation, they are permanent here. By November 5, 1919, the number of occupational forces of the Anti-Arab States in Istanbul exceeded 50,000. The invaders also showed that they came here for exploitation purposes with their practices in Istanbul. After a long time of occupation and control, Istanbul passed under the control of the Turkish army; the occupants with the end of the capital became one; the Turkish flag and army greeted the city.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 602
Atıf : 1.676
2023 Impact/Etki : 0.282
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi