Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 136
 İndirme 11
TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE SES YANSIMALI FİİLLERİN YAPISI
2020
Dergi:  
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dilin oluşumu hakkında ortaya atılan birkaç teori vardır Ses taklidi teorisi, Puh-puh teorisi, Psikolojik ve İş teorileri. Uzun zamanlardan beri bu teorilerin hepsinin üzerinde durulmuş ve ayrı ayrı tartışma konuları ortaya atılmıştır. Bunlardan ses taklidi teorisine göre dilin oluşumu, ses taklidi kelimelerin kullanılmasıyla başlamıştır. Yani insan çevresindeki tabiat olaylarını ve diğer canlı cansız varlıkların çıkardığı sesleri taklit ederek dili oluşturmuştur. Yansımalı kelimeler, dilbilim alanında hâlen yeterli şekilde incelenmemiş olup, tartışmalı ve derin bir araştırmaya ihtiyaç duyan alanlardan biridir. Bu tür kelimeler her dilde, özellikle Türk dilinin konuşma dilinde, edebi eserlerinde yaygın kullanılan ve bir ifadeyi, daha kalıcı, duygusal, canlı bir şekilde aktaran kelimelerdir. Yansımalı fiiller ses ve biçim olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ses yansımalı kelimeler, doğadaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı sesleri taklit ederken, biçim yansımalı fiiller ise, nesnenin dış görünüşünü veya hareketlerindeki görünüşlerini betimlemektedir. Çalışmamızın konusunu Türkiye Türkçesindeki ses yansımalı fiiller oluşturacaktır. Amacı ise, ses yansımalı fiilleri oluşturan ekleri tespit etmek ve bu ekler üzerinde durmaktır. Burada yansımalı kelimeler konusunda en kapsamlı çalışma yapan Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’ın “Türkçedeki Yansımalı Kelimeler” adlı kitabı esas alınacaktır. Çalışmamızda öncellikle ses yansımalı fiiller taranacak ve ardından bu fiilleri oluşturan ekler tespit edilecektir. Daha sonra tespit edilen ekler şekil bilgisi açısından incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's Voice in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

There are several theories revealed about the formation of the language; the theory of sound imitation, the theory of Puh-puh, the psychological and business theories. For a long time, all of these theories have been focused on and separate subjects of discussion have been revealed. According to the theory of sound simulation, the formation of the language began with the use of the words. Thus, he has created the language by imitating the natural events around man and the sounds that other living unviable beings emit. Reflective words are not yet sufficiently studied in the field of linguistics and are one of the fields that require controversial and deep research. Such words are words that are widely used in literary works in every language, especially in the spoken language of the Turkish language, and translate an expression in a more permanent, emotional, vibrant way. Reflective facts are divided into two groups, sound and shape. The sound-reflective words imitate the sounds that are produced by living and unviolent beings in nature, while the form-reflective facts represent the external appearance of the object or its appearance in its movements. The subject of our work will create sound reflective facts in Turkish. The purpose is to identify the attachments that create sound-reflective facts and stand on these attachments. Here, the most comprehensive work on reflective words will be based on the book "Reflective Words in Turkish" by Prof. Dr. Hamza ZÜLFIKAR. In our work, the audio-reflective facts will first be scanned and then the additions that create these facts will be detected. The additions that are later identified will be examined in terms of form information.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Dilin oluşumu hakkında ortaya atılan birkaç teori vardır; Ses taklidi teorisi, Puh-puh teorisi, Psikolojik ve İş teorileri. Uzun zamanlardan beri bu teorilerin hepsinin üzerinde durulmuş ve ayrı ayrı tartışma konuları ortaya atılmıştır. Bunlardan ses taklidi teorisine göre dilin oluşumu, ses taklidi kelimelerin kullanılmasıyla başlamıştır. Yani insan çevresindeki tabiat olaylarını ve diğer canlı cansız varlıkların çıkardığı sesleri taklit ederek dili oluşturmuştur. Yansımalı kelimeler, dilbilim alanında hâlen yeterli şekilde incelenmemiş olup, tartışmalı ve derin bir araştırmaya ihtiyaç duyan alanlardan biridir. Bu tür kelimeler her dilde, özellikle Türk dilinin konuşma dilinde, edebi eserlerinde yaygın kullanılan ve bir ifadeyi, daha kalıcı, duygusal, canlı bir şekilde aktaran kelimelerdir. Yansımalı fiiller ses ve biçim olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ses yansımalı kelimeler, doğadaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı sesleri taklit ederken, biçim yansımalı fiiller ise, nesnenin dış görünüşünü veya hareketlerindeki görünüşlerini betimlemektedir. Çalışmamızın konusunu Türkiye Türkçesindeki ses yansımalı fiiller oluşturacaktır. Amacı ise, ses yansımalı fiilleri oluşturan ekleri tespit etmek ve bu ekler üzerinde durmaktır. Burada yansımalı kelimeler konusunda en kapsamlı çalışma yapan Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’ın “Türkçedeki Yansımalı Kelimeler” adlı kitabı esas alınacaktır. Çalışmamızda öncellikle ses yansımalı fiiller taranacak ve ardından bu fiilleri oluşturan ekler tespit edilecektir. Daha sonra tespit edilen ekler şekil bilgisi açısından incelenecektir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 684
Atıf : 6.616
2023 Impact/Etki : 0.351
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi