User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 25
 Downloands 1
Şeyhülislâm Kemal Paşazade : Hayatı, Şahsiyeti, Eserleri ve Bazı Şiirleri
1997
Journal:  
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

1568-1534 yıllan arasında yaşamış olan Kemal Paşa-zade (İbn-i Kemal), Osmanlı Türkleri arasında yetişmiş tarihçi, alim ve şeyhülislamiarın en büyüklerinden birisidir. Yazann da belirttiği gibi, Osmanlı Devleti'nin en parlak döneminde yaşayan Şeyhülislam Kemal Paşa-zade, devletin sahip olduğu ihtişam ile ilim hayatı ve ilim adamı arasındaki paralelliği aksettiren, İslam'ın Türk milletine, Türk milletinin de İslam dünyasına kazandırmış olduğu zirve şahsiyetlerdendir. İlk tahsiline baba ocağında başlayan İbn-i Kemal, önce aile mesleği olan askerliğe başlamış, II. Bayezid devrinde (1481-15 1 2) genç bir sipahi olarak bir çok sefere katılmıştır. O, II. Bayezid'in maiyyetinde çıktığı Arnavutluk seferinde (1492), devrin meşhur alimi Molla Lütfi'nin bütün ordu emirlerinden önce protokola dahil olduğunu görünce ilmiye sınıfına girmeye karar vermiş ve seferden döndükten sonra Edirne Darü'l-hadis'inde müderris olan Molla Lütfi'nin derslerine devam etmeye başlamıştır. Devrin önde gelen iiiimierinden dersler alan Kemal Paşa-zade kısa bir süre sonra müderrisliği başlamış ve sırasıyla Edirne Taşlık Medresesi, Üsküp İshak Paşa Medresesi, Edirne Üçşerefeli, Edirne Halebi ye, İstanbul Semaniye Medreseleri ile Edirne Bayezid Medresesi'nde dersler vermiştir. Müderrisliğinin yanısıra önce Edirne Kadılığı, daha sonra da Anadolu Kazaskerliği görevlerinde bulunan Kemal Paşa-zade, Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatının ilk yıllarında padişahın dikkatini çekmiş ve ilmiye sınıfının en yüksek rütbesi olan Şeyhülislamlığa yükselmiştir (1525). Vefatma kadar bu görevde kalmıştır

Keywords:

1997
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi

Field :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 897
Cite : 2.109
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi