Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 14
İslamcılık-Muhafazakârlık İkileminde Erken Dönem Millî Görüş Hareketi
2022
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Millî Görüş Hareketi, 1970’ler Türkiye’sinde İslami hassasiyet ve değer yargılarını önceleyerek siyaset yapma amacı güden bir siyasal-toplumsal harekettir. Hareket, Türk siyasal yaşamının son 50 senesine olan etkisi bağlamında belirli dönemlere ayrılarak incelenebilmektedir. Bu kapsamda 1969-1980 yılları Millî Görüş Hareketi’nin erken dönemi olarak nitelenmelidir. Bu çalışmanın amacı söz konusu zaman diliminde Millî Görüş Hareketi partileri olan Millî Nizam Partisi (MNP) ve Millî Selamet Partisi (MSP)’nin siyasi-toplumsal kimlikleri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapmak ve İslamcılık-muhafazakârlık ikileminde bu iki partinin nerede konumlandırılabileceği sorusuna yanıt vermektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle İslamcılık ve muhafazakârlık düşünceleri karşılaştırılmalı biçimde incelenmiş sonrasında 1970’ler Türkiye’sindeki siyasal gelişmeler Millî Görüş Hareketi bağlamında analiz edilmiştir. Son olarak ise MNP ve MSP’nin temel metinleri ile Necmettin Erbakan’ın konuşmalarından faydalanılarak erken dönem Millî Görüş Hareketi’nin siyasal kimliği hakkında bir değerlendirmede bulunmak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In The Dilemma Of Islamism and Conservatism Early Period National Outlook Movement
2022
Yazar:  
Özet:

The National Outlook Movement is a political-social movement which aim to produce policy by prioritizing Islamic sensitivity in Turkey in the 1970’s. The movement can be analyzed in terms of its impact on the last 50 years of Turkish political life by dividing it into certain periods. In this context between the 1969 and 1980 should be described as the early period of National Outlook Movement. The aim of this study is to make a comprehensive assessment of the political-social identities of the National Outlook Movement parties, -the National Order Party (NOP) and the National Salvation Party (NSP)-, and to answer the question of where these two parties can be positioned in the Islamism-conservatism dilemma. For this purpose, first of all, the ideas of Islamism and conservatism were analyzed comparatively, and then the political developments in Turkey in the 1970s were analyzed in the context of the National Outlook Movement. Finally, it is aimed to make an evaluation about the political identity of the early period National Outlook Movement by making use of the basic texts of NOP and NSP and the speeches of Necmettin Erbakan.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.437
2023 Impact/Etki : 0.274
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi