Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeklerde Morbidite Ve Mortalite Sonuçları: 15 Yıl Arayla İki Beş Yıllık Dönemin Karşılaştırılması
2023
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve yöntemler: Perinatal ve neonatal bakımdaki gelişmeler sayesinde prematüre bebeklerin yaşama oranları artmıştır. Ülkelerin ve birimlerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak bazı morbidite oranları artabilir, bazılarında ise azalabilir. Bu retrospektif kesitsel çalışmada; çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA) bebeklerin morbidite ve mortalite sonuçları önceki çalışmamızdaki bebeklerin sonuçları ile gelişmiş ülke verileri karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Son gruba 203 bebek dahil edildi. Bu bebeklerin ortalama doğum ağırlıkları 976±308 gr ve ortalama gebelik haftaları 27,8±2,5 hafta idi. Gebelik yaşı 28 hafta ve üzerinde olan bebeklerin oranı, 173 bebek içeren ilk gruba göre anlamlı derecede düşüktü. Majör morbiditelerle ilgili olarak, bronkopulmoner displazi (orta ila şiddetli) ve nekrotizan enterokolit (>evre 2) oranları son grupta anlamlı olarak daha yüksekti; prematüre retinopatisi (>derece 2), intraventriküler kanama (>derece 2) ve periventriküler lökomalazi oranları da iki grup arasında benzerdi. Sağkalım oranları benzer bulunurken, majör morbidite olmaksızın sağkalım oranı son grupta anlamlı olarak daha düşüktü. Çözüm: Mortalite ve morbidite verileri gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında son dönemde doğum ağırlığı ve gebelik yaşı açısından daha küçük bebeklerin görülmesine rağmen sağkalım oranları değişmedi. Çalışma, özellikle küçük gebelik haftalarında ölüm oranlarında iyileşmeye ihtiyaç olduğunu gösterirken, majör morbidite oranları genellikle cesaret vericiydi.

Anahtar Kelimeler:

Morbidity and Mortality In Very Low Birth Weight Infants: A Comparison Of Two Five-year Periods With A 15-year Interval
2023
Yazar:  
Özet:

Introduction and methods: Thanks to developments in perinatal and neonatal care, the survival rate of premature babies has increased. Depending on the development level of countries and units, some of the morbidity rates may increase, while others may decrease. In this retrospective cross-sectional study; the morbidity and mortality results of very low birth weight (VLBW) infants were evaluated by comparing the results of the infants in our previous study and the data of developed countries. Results: 203 infants were included in the last group. The mean birth weight of these babies was 976±308 g and the mean gestational age was 27.8±2.5 weeks. The rate of babies with a gestational age of 28 weeks and above were significantly lower than the first group containing 173 infants. Regarding major morbidities, the rates of bronchopulmonary dysplasia (moderate to severe) and necrotizing enterocolitis (>stage 2) were significantly higher in the last group; while the rates of retinopathy of prematurity (>grade 2), intraventricular hemorrhage (>grade 2) and periventricular leukomalacia were also similar among the two groups. While survival rates were found to be similar, the survival rate without major morbidity was significantly lower in the last group. Conclusion: While the survival rates remained unchanged despite the observation of smaller babies in terms of birth weight and gestational age in the last period when mortality and morbidity data were compared with developed countries, the study demonstrated a need for improvement in mortality rates especially in small gestational weeks, while major morbidity rates were generally encouraging.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.379
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi