Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Öğütülmüş Pişmiş Kil ve Mermer Atıklarının Çimentolu Harçlarda Dayanım Gelişimine Etkisi
2023
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’deki nüfus artışı, yapıların hizmet ömrünün tamamlanması, kentsel dönüşümlerin uygulanması, yeni konut ve altyapı ihtiyaçları ile birlikte çimentoya olan talep istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmektedir. Bununla birlikte çimento üretimindeki artış, yüksek karbon emisyonuna ve fazladan enerji tüketimine de sebep olmaktadır. Bu çalışmada, inşaat endüstrisindeki çimento kullanımını azaltmak, atık mermer ve inşaat yıkım sahaları kaynaklı çevre kirliliğini bertaraf etmek amacıyla, öğütülmüş pişmiş kil (K) ve mermer (M) atıklarının çimentolu harçlarda kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla tasarlanan harç serilerinde, çimento yerine ağırlıkça %0 (kontrol), %5, %10 ve %15 oranlarında atık toz malzemeler kullanılarak yedi serilik harç karışımları üretilmiş, taze harç serilerinin işlenebilirlik özellikleri belirlendikten sonra üretilen numunelere 7, 28, 56 ve 90 günlük standart kür uygulanarak fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Taze harç serilerinde, K ikamesi arttıkça yayılma değerleri azalırken, M ikamesi arttıkça yayılma değerleri de artmıştır. Serilere uygulanan 90 günlük kür sonunda elde edilen en yüksek dayanım sonuçları kontrol serisine göre karşılaştırıldığında çimento yerine %10 oranında K kullanılarak üretilen harçların basınç ve eğilme dayanımları sırasıyla %8 ve %4 oranlarında artarken, %5 oranında M kullanılarak üretilen harçların dayanımları da %2 ve %4 oranlarında artmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Ground-baked Clay and Marble Wastes On Strength Development Of Cementitious Mortars
2023
Yazar:  
Özet:

The demand for cement continues to increase steadily in Turkey due to population growth, completion of the service life of buildings, implementation of urban transformations, new housing and infrastructure needs. However, the increase in cement production also leads to high carbon emissions and extra energy consumption. In this study, the use of ground baked clay (K) and marble (M) wastes in cement mortars was investigated in order to reduce the use of cement in the construction industry and to eliminate environmental pollution caused by waste marble and construction demolition sites. In the mortar series designed for this purpose, seven series of mortar mixtures were produced by using waste powder materials at 0% (control), 5%, 10% and 15% by weight instead of cement. After determining the workability properties of the fresh mortar series, the physical and mechanical properties of the samples were investigated by applying standard curing for 7, 28, 56 and 90 days. In the fresh mortar series the spreading values decreased as the K substitution increased, while the spreading values increased as the M substitution increased. When the highest strength results obtained at the end of 90-day curing were compared with the control series; the compressive and flexural strengths of the mortars produced by using 10% K instead of cement respectively; increased by 8% and 4%. The strengths of the mortars produced using 5% M are also; increased by 2% and 4%.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.830
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi