Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 125
 İndirme 5
Distopik Kurgu ve Ümitvar Distopya Bağlamında Ütopyacılık Geleneği
2020
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Spekülatif kurgunun içerisinde yer alan ütopya çalışmaları, uluslararası sosyo-politik ve sosyo-kültürel konjonktür bağlamında disiplinlerarası yapısıyla büyük bir önem arz eder hale gelmiştir. Ütopya çalışmalarının altında yer alıp alternatif toplum düzenlerinin ve sosyal düzeninin arayışı ile ilgilenen ütopyacılık geleneği, tecrübe edilen toplumsal, kültürel, sosyal, siyasi, çevresel ve bağlamsal olayların, gelişmelerin sonucu olarak ütopik ya da distopik eğilimli spekülatif metinler üzerinden ortaya konulmaktadır. Uluslararası akademik ve entelektüel çevrelerce disipline dair birçok araştırma yapılmış olsa da Türkiye’de güncel kaynakların ve konuyla ilgili terminoloji ışığında yapılan bir çalışmanın eksikliği gözlenmektedir. Bu çalışma, ütopyacılık kavramını ve ütopya çalışmaları terminolojisinin Türkçede nasıl karşılık bulabileceğini açıklamayı hedeflemektedir. Ayrıca, ütopik anlatı ve distopik kurgu arasındaki ilişki açıklanarak distopyanın genel özellikleri ve bir distopyayı inceleme yöntemi üzerinde durulacaktır. Çalışmanın sonrasında ise, distopyanın alttürü olan “critical dystopia” kavramının neden “ümitvar distopya” olarak Türkçeleştirilmesi gerektiği, güncel teorik kaynaklar ışığında gösterilerek distopyanın, ümitvar distopya bağlamında düşünüldüğünde, tamamen karamsar, çaresiz bir türden ziyade ütopik umudu ve dürtüyü barındıran bir tür olarak değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise, ulusal ve uluslararası platformlarda yürütülen ütopya çalışmaları, bu alanda faaliyet gösteren akademik oluşumlar, merkezler ve kütüphaneler hakkında detaylı bilgi verilecektir. Bu noktalardan yola çıkarak, bu çalışma ile Türkiye’de ütopya çalışmaları, ütopyacılık, distopya, ümitvar distopya ve genel anlamda spekülatif edebiyat alanında araştırma yapacak akademisyenlere ve araştırmacılara güncel çalışmalar ışığında akademik ve entelektüel bakış açısı sağlanması, uluslararası terminoloji anlamında yol gösterilmesi ve disiplindeki önemli bir kavramın Türkçeleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Distopic Fiction and the Tradition of Utopia in the Context of Hope Distopy
2020
Yazar:  
Özet:

The utopia studies in the speculative philosophy have become of great importance with their interdisciplinary structure in the context of international socio-political and socio-cultural contexts. The utopian tradition, which is part of the utopian studies and is interested in the search for alternative social and social arrangements, is revealed through utopian or dystopian-tendent speculative texts as a result of experienced social, cultural, social, political, environmental and contextual events. Although many research on the discipline has been done in international academic and intellectual environments, there is a lack of research in Turkey in the light of current sources and the subject-related terminology. This study aims to explain the concept of utopianism and how the terminology of utopian studies can respond in Turkish. In addition, the relationship between the utopian narrative and the distopic fiction will be explained and focused on the general characteristics of the distopy and the method of examining a distopy. After the study, why the concept of "critical dystopia" which is the subtype of dystopia should be turquoise as "mithvar dystopia", and in the light of current theoretical sources, the need to be assessed as a species that has utopian hope and impulse rather than a completely disappointed, hopeful dystopia context, will be emphasized. In the last part of the study, utopia studies on national and international platforms will provide detailed information about the academic institutions, centers and libraries operating in this field. Starting from these points, this study is aimed at providing academic and intellectual perspective in the light of current studies to the academics and researchers who will conduct research in the field of utopia studies, utopia, dystopia, hopeful dystopia and generally speculative literature in Turkey, the international terminology and the turquoise of an important concept in the discipline.

Anahtar Kelimeler:

The Tradition Of Utopianism Within The Context Of Dystopian Fiction and Critical Dystopia
2020
Yazar:  
Özet:

The field of utopian studies within the realm of speculative fiction, interdisciplinary in its nature, has gained importance considering the international socio-political and socio-cultural conjuncture. Utopianism, which is engaged with the search for alternative social orders, is expressed through speculative texts with a utopian or dystopian tendency as a result of the societal, cultural, social, political, environmental and contextual events and developments. Although there exist numerous academic and intellectual studies in the international arena, research into the discipline in light of the current relevant sources and internationally accepted terminology is not sufficient in Turkey. This study aims to elaborate on the concept of utopianism and how the relevant terminology of utopian studies can be translated into Turkish. Furthermore, the relationship between utopian narrative and dystopian fiction will be explained, which will be followed by the explanation of the characteristic features of dystopia and the demonstration of how a literary dystopia can be critically analyzed. Then, why “critical dystopia” needs to be translated as “ümitvar distopya” into Turkish will be clarified with references to relevant international theoretical research, which will facilitate the evaluation of dystopia offering the glimpses of utopian hope rather than its traditional perception as a genre devoid of hope. In this study, it is therefore aimed to provide academics and researchers in Turkey, who wish to conduct research into utopian studies, with an academic and intellectual perspective, to offer insight into the relevant terminology and to offer the Turkishization of a significant concept in the field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 8.487
Gaziantep University Journal of Social Sciences