Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 31
TÜRKİYE İÇİN J-EĞRİSİ HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİ: ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI
2018
Dergi:  
International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)
Yazar:  
Özet:

J-Eğrisi hipotezi, devalüasyon (veya ulusal paranın değer kaybı) sonrasında, dış ticaret dengesinin başlangıçta bozulacağı ancak belli bir dönem sonra dış ticaret dengesinin iyileşeceğini belirtmektedir. Bu çalışma Türkiye ekonomisinde J-Eğrisi hipotezinin geçerliliğini test etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda hipotezin geçerliliği iki farklı veri seti kullanılarak ARDL Sınır Testi yaklaşımıyla araştırılacaktır. Çalışmada kullanılan birinci veri seti 1990-2015 yıllık verilerini, ikinci veri seti ise 1998:Q1-2016:Q3 çeyreklik verilerini kapsamaktadır. 1990-2015 yıllık verilerinin kullanıldığı ARDL Sınır Testi yaklaşımına göre Türkiye’de J-Eğrisi hipotezinin geçerli olmadığı, ancak 1998:Q1-2016:Q3 çeyreklik verilerinin kullanıldığı ARDL Sınır Testi yaklaşımına göre hipotezin geçerli olduğu tespit edilmiştir. Yıllık verilerin kullanıldığı modelde, J-Eğrisi hipotezinin geçerli olmamasının nedeni, döviz kuruyla dış ticaret dengesindeki ayarlamaların 10 ile 12 ay içinde gerçekleşiyor olmasıdır. Nitekim bu çalışmada Türk Lirasındaki değer düşüşlerinin ilk dört dönemde (12 ay) dış ticaret dengesini bozduğu, sonraki dönemlerde ise iyileştirdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada 1998:Q1-2016:Q3 dönemi Türkiye ekonomisinde J-Eğrisi hipotezinin geçerli olduğu ARDL Sınır Testi yaklaşımı kullanılarak ispatlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 471
Atıf : 366
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
507/520

International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)