Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 71
 İndirme 14
TÜRKİYE’DEKİ MİNİK FUTBOLCULARDA REAKSİYON ZAMANI, VİTAL KAPASİTE DEĞERLERİ VE LATERİZASYON DAĞILIMINDA SOLAKLIK SORUNU
2007
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada amaç, Türkiye’deki minik futbolcularda reaksiyon zamanı ve vital kapasite değerlerinin belirlenmesi ve Türkiye’de sol kulvarda oynayabilecek futbolculardaki yetersizlik sorununun kaynağını tespit etmektir. Araştırmaya 10-13 yaşları arasında Samsun ili’nde 1-2 yıl arası futbolla uğraşan ve haftada 2-3 defa antrenman yapan 54 erkek sporcu katılmıştır. Vital kapasite ve reaksiyon zamanları ölçümüyle birlikte laterizsayon anketi de uygulanmıştır. İstatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi ve Schefe testleri kullanılmıştır. Çocukların yaş ortalaması 11.7±0.18 yaş, boy ortalaması 146.52±1.07 santimetre, vücut ağırlık ortalaması 38.35±1.03 kilogram bulunmuştur. Reaksiyon ortalamaları; ışığa karşı sağ el; 0.22±0.01 saniye ve ışığa karşı sol el 0.23±0.01 saniye iken sese karşı reaksiyon ortalamaları 0.27±0,03 saniye bulunmuştur. Vital kapasite ortalaması 2.22±0.06 litre olarak tespit edilmiştir. Futbol sahasında oynadıkları mevkilere göre yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, sese ve ışığa karşı reaksiyon zamanları ve vital kapasite değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Yaşlara göre; boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve ışığa karşı reaksiyon zamanları ve vital kapasite değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). Sese karşı reaksiyon zamanlarında farklılık bulunmamıştır (p>0.05). 13 yaşındakilerin boy uzunluğu 11 ve 12 yaşındakilerden anlamlı şekilde uzundur (p<0.05). Yine 13 yaşındakilerin vücut ağırlığı diğerlerinden anlamlı şekilde fazladır (p<0.05). Çocukların %42,6’sı futbol sahasında oynadıkları mevkilere göre dağılımında sağ tarafta, %13’ü de ortada oynamaktadırlar. Kaleciler hariç sol tarafta oynayanların oranı %13’tür. Futbol oynarken %83,3’ü sağ ayaklarını daha çok kullanırken %16,7’si sol ayaklarını kullanmaktadırlar. Laterizasyon anketine göre de %68,5’i kuvvetli sağlak ve %25,9’u zayıf sağlak bulunmuştur. Türkiye’de hem kullandıkları ayak hem de laterizasyon anketine göre alt yapıda solak futbolcuların azlığı dikkati çekmektedir. Türk futbolunda sol tarafta oynayacak oyuncu eksikliği sorununun alt yapıda seçim aşamasına kadar dayandığı görülmüştür. Sol ayaklarını kullanan çocukların daha fazla seçilmesine dikkat gösterilmelidir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.402
2023 Impact/Etki : 0.287
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi