Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
Isıl işlemin ahşap malzemenin yüzey pürüzlülük ve yapışma direncine etkileri
2022
Dergi:  
Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ısıl işlemin karaçam ( Pinus nigra A.) ve lareks ( Larix decidua), odunlarının bazı fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaçla, deney örneklerine 140, 160, 180 ve 200 °C'de 2 ve 5 saat ısıl işlem uygulanmıştır. Deney örneklerinin hava kurusu yoğunluk, denge rutubet miktarı (EMC), yüzey pürüzlülüğü ve yapışma dirençleri belirlenmiştir. Ortalama yüzey pürüzlülük parametresi ( Ra) liflere paralel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, ağaç türüne, ısıl işlem sıcaklığına ve işlem süresine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermiştir. Bu çalışmadaki bulgulara göre tüm parametreler ısıl işlem sıcaklığına ve işlem süresine bağlı olarak azalmıştır. Kontrol örneklerinin yoğunluk ve EMC değerleri, ısıl işlem uygulanmış örneklere göre daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca karaçam numunelerinde elde edilen yüzey pürüzlülük değerleri, larex numunelerine göre daha yüksektir. Öte yandan, larex numunelerinde elde edilen yapışma direnci değerleri, karaçam numunelerinden önemli ölçüde daha yüksek bulunmuştur. Ağaç işleri endüstrisindeki kullanımı sürekli olarak gelişen ısıl işlem uygulanmış ahşap malzemenin uygulama yerlerinde bu parametrelerin göz önünde bulundurulması gerekir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Heat Treatment On Surface Roughness and Bonding Strength Of Wood Material
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this paper is to determine the effects of heat treatment on some properties of black pine ( Pinus nigra A.) and larex ( Larix decidua), woods. For this purpose, test samples were heat treated at 140, 160, 180 and 200°C for 2 and 5 hours. The air-dried density, equilibrium moisture content (EMC), surface roughness and bonding strengths of the test samples were analyzed. The average surface roughness parameter ( Ra) was analyzed parallel to the grains. The results indicated significant differences depending on the wood species, heat treatment temperatures and treatment times. Based on the findings in this study, all parameters decreased depending on the heat treatment conditions. The density and EMC values of the control specimens were higher than the heat-treated samples. Also the surface roughness values obtained in black pine samples were higher than larex samples. On the other hand, bonding strength values obtained in larex samples were significantly higher than that of black pine samples. These parameters should be taken into account in the application areas of heat-treated wood material, the usage amount of which is constantly evolving in the woodworking industry.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 88
Atıf : 112
Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi