Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Fonetik ve Semantik Açıdan Mhallemiye Lehçesinin Standart Arapça ile Karşılaştırılması
2023
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Lehçelerin oluşumu İslami fetihlerden sonraki döneme atfedilir. Ancak bu görüş bir teori olmaktan öteye gitmez. Bu teoriyi savunan tarihçilerden biri olan İbn-i Haldun el-Mukaddime kitabında " اختلال الملكة (Melekenin bozulması)" terimini kullanarak acemlerin Arapçaya verdiği tahribatı göz önünde bulundurup lehçeleri bir sosyal anomali olarak görmüştür. İbn-i Haldun'un bu yorumu makul görünmektedir. Zira, günümüz Araplarının Arapçası fasih ve akıcı seyrinden çıkmış bulunmaktadır. Bu lehçeler acemlerden fazlasıyla etkilenmiş ve dillerinden birçok sözcük almıştır. Yanı sıra, telaffuz ve ifade bozuklukları oluşturmuştur. Özellikle gırtlak ve kalın harflerin kullanılması azalmış ve onların yerini daha kolay mahreçli harfler almıştır. Ancak şu da unutulmamalıdır ki İslam’dan önce de birçok Arap lehçesi mevcuttu. Fakat bu lehçelerin varlığı Arap diline herhangi bir zarar vermemiş, hatta dile çok farklı alanlar ve sanatlar katmıştır. Bu lehçelerden biri olan Mahalmi lehçesinin fonetik ve semantik açıdan özellikleri ve bu özelliklerin fasih Arapçayla arasındaki anlam ve ses bakımından oluşan değişimlere değinmek ve söz konusu lehçeyi yaşatmak adına, bu tarz araştırmalar alan yazında merak konusu oluşturmaktadır. Mahalmiler, yaşadıkları bölge olan Mezopotamyadan dolayı diğer kavimlerle kaynaşıp onlardan hem dilsel hem de geleneksel olarak etkilenmişlerdir ve bu sayede kadim bir Arap topluluğu olarak eski lehçelerini koruyup farklı dillerden sözcükler kullanmaya başlarken yeni bir ağız oluşturmuşlardır. Yüzyıllardır -yazıya aktarılmadan- ağızdan ağıza taşınan ve korunmaya çalışılan, unutulma tehlikesi ile karşı karşıya geldiği bilinen bu değerli miras olarak Mahalmi lehçesi; kaliteli bir şekilde kayda alınarak, karşılaştırmalı, nitel ve tarihi yöntemlerle ele alınarak araştırılmıştır.  Çalışma ile söz konusu lehçeye kaynak teşkil edecek neticeler alındığı takdirde alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Buradan hareketle, Mahalmi lehçesini fonetik ve semantik yönleriyle ele alarak, farklı özelliklerine, fasih ve âmmi Arapça mukayesesi bağlamında değinerek söz konusu lehçenin Arap dilindeki öneminin ve yerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu noktada söz konusu lehçeyi Fasih Arapçayla mukayese ettiğimizden ve lehçenin yazılı formülü bulunmadığından, Fasih ve Ammi Arapça olarak ifade edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Phoneticand Semantic Comparison Of Mhallemiye Dialect With Standard Arabic
2023
Yazar:  
Özet:

Definition of the language is one of the oldest debate on language in history and the oldest and most popular definitions primarily focus on sounds and articulatory organs, and thusthere is consensus that the definitions should include them. In his definition of language Ibn Jinni underlinesthat it consists of sounds to express one’sneeds. Al-Jahiz defines it as an act of expression performed through articulatory organs. In addition, the Orientalistlinguist De Saussure believes that the language consists of symbols that represent sounds. Therefore, although grammar is always given importance in research on language, it should be taken into account that semantic and phonetic aspects of language are the essential linguistic foundations. Research in this field consistently consider these two fields (Semantics and Phonetics) as sub-branches or micro-linguisticsbranches, and they overlook that their reflections in social life outweigh grammar. Because as giving the necessary importance to sociallinguistics; Today, we are faced with such problems because it was not adopted much in the old sources. Because giving the necessary importance to sociallinguistics; is not widely adopted in the old sources, Today, wearefaced with such problems. Since dialect is a concept that forms the basis and center of sociolinguistics and that is the main part of a language, we think that drawing attention to phonetics and semantics in dialects should be one of the duties of modern linguists and linguist candidates. The current study aims to shedlight on the common Semantic and Phonetic features and concepts in Mahalmidialect, which form the main theme of this paper, and Fasih Arabic, because we believe that it is possible to prove that the dialect is essentially an ancient and nobleArabicdialect, only by determining these linguistic and physical characteristics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 286
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature