Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
PARA POLİTİKASI BAĞIMSIZLIĞININ TEST EDİLMESİ: ALMAN BASKINLIK HİPOTEZİ
2013
Dergi:  
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

1979 yılında yürürtlüğe giren Avrupa Para Sistemi (APS) Avrupa Topluluğu içerisinde oluşturulan bir parasal düzenlemedir ve birincil amacı Avrupa’da parasal istikrar bölgesi oluşturmaktır. Avrupa Para Sistemi£nin en önemli unsuru, katılımcı ülkelerin döviz kuru ilişkilerini yürütmek amacıyla oluşturulan Döviz Kuru Mekanizması’dır (DKM) . Sistem içindeki düzenleme, ikili kur oluşumunu tanımlanan dalgalanma bantları aralığında, yeniden ayarlama’nın mümkün olduğu sabit fakat ayarlanabilir kur sistemi olarak tanımlamaktadır.İlk başından beri, APS’nin temel hedefi, simetrik yapıda bir kur rejimi oluştuırmak olup, bu amacı gerçekleştirme yönünde sistem içi düzenlemelere gidilmiştir. Buna rağmen, Bir çok iktisatcı, APS’nin simetrik kur rejimi olarak planlanmasına rağmen asimetrik bir yapıya dönüştüğünü vurgulamaktadırlar. Bu durumda, Almanya para politikasının diğer üye ülke para politikaları üzerinde baskınlık oluşturup, söz konusu ülkeler için para politikası bağımsızlığının ortadan kalktığı vurgulanmaktadır.Alman Baskınlık Hipotezi, Almanya’nın kendi para politikasını bağımsız olarak belirlerken, diğer üyelerin bu politikayı takip etmek durumunda olduğunu ifade eder. Bu durumda, üye ülkelerin para politikası yürütme sürecinde faiz oranlarının belirlenmesinde, Almanya’nın kendisi için belirlediği faiz oranları etkili olmaktadır. Bu çalışma, APS’ne üye ülkelere ait faiz oranları verilerini kullanarak söz konusu Alman Baskınlığının mevcut olup olmadığını ve veya derecesini ölçmeyi hedeflemektedir. Sistemin kuruluş aşamasından, sonu olan Ekonomik ve Parasal Birliğe geçiş aşamasına kadar olan süreçte Alman Baskınlık Hipotezinin test edilmesi için Kointegrasyon metodu kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonuçları, yukarıda zikredilen hipotezde öne çıkan AB ülkeleri para politikası oluşumunda mutlak bir Alman Para politikası baskınlığının mevcudiyetini desteklememektedir. Buna rağmen, sonuçlar aynı zamanda, Almanya para politikasının, AB ülkelerinin para politikası oluşumuna etkilerini destekleyen bazı ipuçları vermektedir. Bu çalışma, Almanya’nın, verili dönemler arasında diğer AB üyesi ülkelerin para politikalarını etkileme derecesini ortaya çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 749
Atıf : 5.163
2023 Impact/Etki : 0.238
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi