Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Perinatal Dönem Otopsilerinde Üriner Sistem Malformasyonları ve Eşlik Eden Ekstrarenal Anomaliler
2020
Dergi:  
Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çocuklarda gelişimsel ve genetik böbrek anomalileri perinatal/neonatal dönemdeki mortalite sebeplerinin başında gelmektedir. Bu anomalilere hastanın prognozunu etkileyen çok fazla ekstrarenal konjenital bozukluk da eşlik etmektedir. Bu çalışmanın amacı, perinatal dönem otopsilerinde konjenital üriner sistem malformasyonlarının sıklığını, antenatal dönemdeki ultrason bulgularıyla postmortem bulguların arasındaki korelasyonu, üriner sistem anomalisi olan olguların kromozom analiz sonuçlarını, gelişimsel ve genetik genitoüriner sistem patolojilerinin tipleri ve eşlik eden konjenital malformasyonları değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Ocak 2000-Aralık 2012 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Patoloji Ünitesi’nde yapılan postmortem inceleme verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: 1412 perinatal dönem otopsisi arasından 113 (%8,0) üriner sistem patolojisi olan olgu saptandı. Bunlar da gelişimsel (89 olgu, %6,3) ve renal genetik (24 olgu, %1,7) anomaliler olarak gruplandı. Olguların en küçüğü 13 haftalık fetus, en büyüğü ise 20 günlük yenidoğan bebekti. Böbrek agenezisi en fazla bulunan gelişimsel renal anomaliydi. Genetik üriner sistem patolojileri grubunda en sık otozomal resesif polikistik böbrek hastalığı saptandı. Gelişimsel ve herediter/genetik böbrek anomalisi olan olguların hemen hemen hepsinde (108/113= %95,5) en az bir veya daha fazla böbrek dışı patoloji olduğu saptandı. Genitoüriner sistem anomalileri %52,2 oranla en çok birliktelik gösteren patolojilerdi. Daha sonra %38,9 ile kas ve iskelet sistemi anomalileri, %34,5 ile solunum sistemi anomalileri, %27,6 ile merkezi sinir sistemi anomalileri, %26,5 ile gastrointestinal sistem anomalileri ve %11,5 ile dolaşım sistemi anomalileri yer almaktaydı. Olguların 58’inde (%51,3) antenatal ultrason bulgularının otopsi bulgularıyla uyumlu olduğu görüldü. Kromozom anormalisi dokuz olguda (%8) saptandı. Bunlar böbrek agenezisi, displastik böbrek ve atnalı böbrek ile ilişkiliydi. Sonuç: Çalışmamızda incelenen olguların %95,5’inde birliktelik gösteren konjenital malformasyonlar tespit edilmiştir. Prenatal dönemde üriner sistem anomalisi saptanarak termine edilen vakalarda ayrıntılı otopsi incelemesinin ve kromozomal değerlendirmenin yapılması ailelere genetik danışma verilmesi için faydalı olacaktır

Anahtar Kelimeler:

Perinatal Dönem Otopsilerinde Üriner System Malformasyonları v Eşlik Eden Ekstrarenal Anomaliler
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: In children, developmental and genetic kidney abnormalities are the main causes of perinatal/neonatal mortality. These anomalies are also accompanied by a lot of extra-renal congenital disorders that affect the patient's prognosis. The purpose of this study is to evaluate the frequency of congenital urine system malformations in perinatal period autopsy, the correlation between ultrasound findings in the antenatal period and postmortem findings, the results of chromosome analysis of events with urine system anomalies, the types of developmental and genetic genitourine system pathologies and accompanied congenital malformations. Material and Method: Data of postmortem examination conducted at the Faculty of Pediatric Pathology of the University of Hacettepe between January 2000 and December 2012 were evaluated as retrospective. Results: 113 (8,0%) of the 1412 perinatal period autopsy found a pathology of the urinary system. These were also grouped as developmental (89 cases, 6.3 percent) and renal genetic (24 cases, 1.7 percent) anomalies. The smallest of the cases was the 13 weeks fetus, and the largest was the 20 day newborn baby. The renal agenesis was the most common developmental renal anomaly. In the group of genetic urine system pathologies, the most commonly identified autosomal resessive polycystic kidney disease was identified. In almost all developing and hereditary/genetic kidney anomalies (108/113=95,5%) occurred at least one or more non- kidney pathologies. Genitourinary system anomalies were the most associated pathologies with a rate of 52.2%. Then 38.9% of the muscle and skeletal system anomalies, 34.5% of the respiratory system anomalies, 27.6% of the central nervous system anomalies, 26.5% of the gastrointestinal system anomalies and 11.5% of the circulatory system anomalies were included. In 58 of the cases (51.3%), antenatal ultrasound findings were found to be compatible with autopsy findings. Chromosome abnormality was detected in nine cases (8%). These were associated with kidney agenesis, dysplastic kidney and atnal kidney. The result: in 95% of the cases studied in our study, congenital malformations that show connectivity have been detected. In cases terminated by the detection of an anomaly of the urine system in the prenatal period, the detailed autopsy examination and chromosomal evaluation will be useful for giving genetic advice to families.

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 517
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.009
Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi