Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
RÂBÎ DİVANINDA NAAT-I ŞERİFLER
2020
Dergi:  
Journal of Filologia
Yazar:  
Özet:

Klasik edebiyatta Hz. Muhammed’i konu alan türlerin başında naat gelmektedir. Naat, terim anlamı itibariyle Hz. Muhammed’in vasıflarını överek anlatan manzum veya mensur eserlere denir. Naatlarda peygamberimize duyulan sevgi, çeşitli teşbih ve mecazlarla ifade edilir. Kaside, mesnevi, gazel gibi birçok nazım şekliyle yazılan naatlarda genel olarak Hz. Muhammed’in “isim ve sıfatları, diğer peygamberlere karşı üstünlüğü, fiziksel ve ahlaki özellikleri, mucizeleri, Allah’a yakınlığı ve mahşer günü ümmetine şefaati” gibi konular işlenir. Naatlar, içerik açısından “tevhit, münacat, tahmid, medh-i çâr-yâr-ı güzin” gibi türlerle de ilişkilidir. Bu çalışma, hayatı hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz XVIII. yüzyıl divan şairi, Mustafa Râbî Efendi’nin divanında yer alan naatlar üzerinedir. Şu ana kadar Mustafa Râbî Efendi ve divanına dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Mustafa Râbî Efendi’nin divanının araştırmalarımız neticesinde ulaşabildiğimiz tek nüshası, Medine Ârif Hikmet Kütüphanesinin Türkçe Yazmalar bölümünde 60/811 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Şair, divanına klasik Türk edebiyatının divan tertibi usulüne uygun olarak bir münacat ile başlamış, daha sonra 11 tane naata yer vererek gazeliyat bölümüne geçmiştir. Çalışmamızda öncelikle edebî bir tür olarak naat hakkında bilgi verilecek, ardından Râbî Divanı kısaca tanıtılacaktır. Asıl bölümde ise Mustafa Râbî Efendi’nin naatları şekil ve içerik yönünden incelenecektir. Makalenin sonunda söz konusu naatların transkripsiyonlu metni ve tıpkıbasımı verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Filologia

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Filologia