Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 31
 İndirme 6
Iğdır İli Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiricilerinin Koloni Yönetimi
2019
Dergi:  
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Iğdır ilinde arıcılık yapan işletmelerde yetiştiricilerin koloni yönetimi hakkındaki bilgilerini tespit ederek, arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak için yapılmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 93 arıcı ile anket yapılmış ve veriler sayı ve yüzdelik olarak ifade edilmiştir. Analitik değerlendirmede ise c 2 testi kullanılmıştır. İşletmelerde ortalama arılı kovan sayısı, oğul veren koloni sayısı ve ana arı değişimi sırasıyla 115.9±7.5 adet, 13.9±1.3 adet ve 2.5±0.3 yıldır. Arıcılık faaliyetini asıl iş, ek gelir ve hobi olarak yapanların oranları sırasıyla %38.7, %48.4 ve %12.9’dur. Arıcılık faaliyetini sabit arıcılık, il içi gezginci ve il dışı gezginci olarak yapan yetiştiricilerin oranları sırasıyla %16.1, %73.1 ve  %10.8 olarak tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin arı kolonilerini çoğaltmak için kullandıkları yöntemler doğal oğul çıkışı (%63.4), suni bölme (%15.1) ve oğul çıkışı+bölme (%21.5) olarak belirlenmiştir. İşletmelerde kullanılan arı ırk ve genotipleri oranları ise sırasıyla %15.1 Saf Kafkas, %3.2 Anadolu Arısı, %71.0 Kafkas Melezi, %5.4 Belfast ve %5.4 diğer tipleri olarak belirlenmiştir. Bölge arıcılarının %86.1’inin Kafkas arısı ve melezlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Yetiştiricilerin arılı kovanlarla ilgilenme durumları haftanın günleri için değerlendirildiğinde her gün, iki-üç kez ve 15 günde bir şeklinde belirlenmiş olup, sırasıyla %57.0, %40.9 ve %2.2 oranlarına sahiptir. Yetiştiricilerin arılarını beslemede %35.5’inin şeker şerbeti, %10.8’inin arı keki ve %53.8’inin ise şeker şerbeti+kek kullandıkları belirlenmiştir. Yetiştiricilerin kovan başına ortalama bal verimi 8.7±0.5 kg olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin koloni bal verimini artırmaları ve iş gücünü azaltmaları, doğal oğul verme olayının büyük oranda önlenmesi ve ana arıların verimli kullanımına bağlıdır. Bu amaçla koloniler her yıl iki gruba ayrılabilir, bir grup aynı yıl üretimde kullanılmalı, diğer grup ana arıları değiştirilerek sonraki üretim yılı için hazırlanmalıdır. İş yükünü azaltan ve koloni başına bal verimini yükselten böyle bir koloni yönetimi arıcılara önerilir.  

Anahtar Kelimeler:

Colony management of the breeders of Honey Bee (Apis mellifera L.)
2019
Yazar:  
Özet:

This study was done in order to contribute to the development of the cultivation by identifying the knowledge of the cultivators about the colony management in the enterprises that are cultivating in the province of Iğdır. The survey was conducted with 93 searchers identified by simple random sampling method and the data was expressed in number and percentage. In the analysis, the C2 test was used. In, the average number of wheat wheat, the number of colonies that give sons and the main wheat exchange are 115.9±7.5 units, 13.9±1.3 units and 2.5±0.3 years respectively. The ratio of those who do the work as their main business, additional income and hobbies is 38.7, 48.4 and 12.9 per cent, respectively. The percentage of farmers who perform the harvesting activity as fixed harvesting, domestic and foreign travellers has been identified as 16.1, 73.1 and 10.8 per cent respectively. The methods used by farmers to reproduce bee colonies are defined as natural son output (63.4%, artificial divide (15.1%) and son output + divide (21.5%. The ratio of bees and genotypes used in enterprises has been determined as 15.1 % of pure Kafkas, 3.2 % of Anadolu Bees, 71.0 % of Kafkas Melezi, 5.4 % of Belfast and 5.4 % of other types. It is estimated that 86.1 per cent of the region’s harvesters prefer the Kafkas bees and melezes. When assessed for the days of the week, growers’ concerns for the cows are determined in one form every day, twice or three times and every 15 days, with a ratio of 57.0%, 40.9% and 2.2%, respectively. In the breeds of the breeders, 35.5 percent of the bees are sugar, 10.8 percent of the bees are cake and 53 percent of the bees. Eight of them were used for sugar and cake. The average honey production per cottage of farmers is 8.7±0.5 kg. The increase in colonial honey productivity and the reduction in labour is largely dependent on the prevention of the natural donation event and the efficient use of the main bees. For this purpose, colonies can be divided into two groups each year, one group should be used in production in the same year, the other group main bees should be replaced and prepared for the next production year. Such a colony management that reduces the labour burden and increases the honey production per colony is recommended to the farmers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 796
2023 Impact/Etki : 0.13
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi