Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 11
ENGELLİ BİREYLERE ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE VERİLEN HİZMETLERDE TOPLAM KALİTE UYGULAMALARINA YÖNELİK NİTEL ARAŞTIRMA
2020
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Engelliler toplumsal sorumluluklarımızın olduğu ve eğitimlerinde özel hassasiyet ve çaba gösterilmesi gereken bireylerdir. Engelli bireylere özel eğitim kurumları olduğu gibi, son dönemlerde temel ve örgün eğitim kurumları da engellilerin kullanıma olanak verecek şekilde kullanılabilmektedir. Maliyeti ve engelli bireyleri toplumdan ayrıştırma boyutu dikkate alındığında, özel öğretim kurumları geri planda kalmaya başlamış ve engelsiz eğitim kurumları önem kazanmıştır. Yükseköğretim kurumları bu hususta, olanaklarının da verdiği avantajı kullanarak, liderlik yapmaktadırlar. Engelli personellerine ve öğrencilerine hayatlarını kolaylaştırıcı, görevlerini veya çalışmalarını daha rahat yapabilecekleri ortamları sağlayabilmektedirler. Günümüz yükseköğretim sisteminde önemli bir yaklaşım olan “Engelsiz Üniversite” kavramı gerek Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan çalışmalarla gerekse de üniversitelerin kendi bünyelerindeki gayretleriyle ciddi yol alınmasını sağlamıştır. Bu çabaların en temel amacı, engelli bireylerin hem eğitim hem de yaşam kalitesini arttırarak toplumsal hayatta daha fazla yer alan ve fayda sağlayan aktörlere dönüşümlerinin tamamlanmasıdır. Üniversitelerin kalite arttırıcı uygulamaları engelli bireylerin eğitim hizmetlerine erişebilirliğini arttırırken eğitim haklarının da tam anlamıyla yerine getirilebilmesi için önemli adımlardır. Özellikle fiziksel ortamın iyileştirilmesi ve bu bağlamda kütüphanelerin istenilen düzeye getirilmesi, engelli bireylerin eğitim hayatlarında daha büyük başarılara ulaşmasına neden olmaktadır. Toplam kalite anlayışının hemen hemen her alanda yerleşmeye başladığı günümüz dünyasında üniversite kütüphanelerinin bu yaklaşımı benimsemeleri tüm paydaşlara yarar sağlayacağı gibi özellikle engelli paydaşlarına (personel ve öğrenci) faydası daha ciddi bir düzeyde olacaktır. Engellilik durumuna göre, toplam kalite yönetimi çerçevesinde, bireylerin beklentilerini karşılayıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesiyle engelli bireylerin kütüphane kaygısı aşılmakta ve kütüphane hizmetlerinden daha fazla istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Not to be able to find out what is going on in the university’s library.
2020
Yazar:  
Özet:

Disabled persons are individuals with social responsibilities and need special sensitivity and effort in their education. As with private educational institutions for disabled individuals, in recent periods, basic and ordinary educational institutions can also be used in a way that allows disabled people to use. Given the cost and the extent of the separation of disabled individuals from society, private educational institutions have begun to remain back-planned and non-hinder educational institutions have gained importance. Higher education institutions lead in this area, using the advantage they offer. They can provide their disabled staff and students with an environment that makes their lives easier, and that they can do their tasks or work more comfortable. The concept of "University Without Disabilities", which is an important approach in today's higher education system, has provided that the studies by the Higher Education Council, even if necessary, are seriously taken by the universities with their efforts in their own bodies. The main objective of these efforts is to complete the transformation of disabled individuals into more participating and beneficial actors in social life by improving both education and quality of life. The quality-boosting practices of universities are important steps to enhance the accessibility of educational services for disabled persons, while the right to education can also be fully fulfilled. In particular, improving the physical environment and bringing libraries to the desired level in this context will lead to greater achievements in the educational life of disabled individuals. In today’s world where the overall understanding of quality begins to settle in almost every field; the benefits of the university libraries will be more serious, especially for the disabled stakeholders (personal and student), as the adoption of this approach will benefit all stakeholders. According to the disability situation, in the framework of overall quality management, the performance of activities that meet the expectations of individuals overcomes the library concerns of disabled individuals and ensures them to use more of the library services.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Engelliler; toplumsal sorumluluklarımızın olduğu ve eğitimlerinde özel hassasiyet ve çaba gösterilmesi gereken bireylerdir. Engelli bireylere özel eğitim kurumları olduğu gibi, son dönemlerde temel ve örgün eğitim kurumları da engellilerin kullanıma olanak verecek şekilde kullanılabilmektedir. Maliyeti ve engelli bireyleri toplumdan ayrıştırma boyutu dikkate alındığında, özel öğretim kurumları geri planda kalmaya başlamış ve engelsiz eğitim kurumları önem kazanmıştır. Yükseköğretim kurumları bu hususta, olanaklarının da verdiği avantajı kullanarak, liderlik yapmaktadırlar. Engelli personellerine ve öğrencilerine hayatlarını kolaylaştırıcı, görevlerini veya çalışmalarını daha rahat yapabilecekleri ortamları sağlayabilmektedirler. Günümüz yükseköğretim sisteminde önemli bir yaklaşım olan “Engelsiz Üniversite” kavramı; gerek Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan çalışmalarla gerekse de üniversitelerin kendi bünyelerindeki gayretleriyle ciddi yol alınmasını sağlamıştır. Bu çabaların en temel amacı, engelli bireylerin hem eğitim hem de yaşam kalitesini arttırarak toplumsal hayatta daha fazla yer alan ve fayda sağlayan aktörlere dönüşümlerinin tamamlanmasıdır. Üniversitelerin kalite arttırıcı uygulamaları engelli bireylerin eğitim hizmetlerine erişebilirliğini arttırırken eğitim haklarının da tam anlamıyla yerine getirilebilmesi için önemli adımlardır. Özellikle fiziksel ortamın iyileştirilmesi ve bu bağlamda kütüphanelerin istenilen düzeye getirilmesi, engelli bireylerin eğitim hayatlarında daha büyük başarılara ulaşmasına neden olmaktadır. Toplam kalite anlayışının hemen hemen her alanda yerleşmeye başladığı günümüz dünyasında; üniversite kütüphanelerinin bu yaklaşımı benimsemeleri tüm paydaşlara yarar sağlayacağı gibi özellikle engelli paydaşlarına (personel ve öğrenci) faydası daha ciddi bir düzeyde olacaktır. Engellilik durumuna göre, toplam kalite yönetimi çerçevesinde, bireylerin beklentilerini karşılayıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesiyle engelli bireylerin kütüphane kaygısı aşılmakta ve kütüphane hizmetlerinden daha fazla istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 462
Atıf : 1.751
2023 Impact/Etki : 0.307
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi