Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 11
Technical Efficiency of Sunflower Production in Trakya Region by DEA
2006
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ayçiçeği üretiminde kaynakların ne kadar etkin kullanıldığını belirlemektir. Etkinliğin ölçülmesinde kullanılan veri seti, en önemli ayçiçeği üretim yeri olan Trakya bölgesindeki Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinden toplanmıştır. Trakya bölgesi, yaklaşık 307 bin hektar ekiliş alanıyla Türkiye’deki toplam ekiliş alanının %57’sini ve 498 bin ton ile toplam üretim miktarının %62’sini karşılamaktadır. Veriler, 197 üretici ile karşılıklı görüşme yoluyla elde edilmiştir. Etkinlik ölçümleri, her bir il için ölçeğe göre sabit getirili veri zarflama yöntemi yardımıyla yapılmıştır. Etkinlik değerleri, ölçümlerden daha fazla bilgi elde edebilmek için saf teknik etkinlik ve ölçek etkinliğine ayrıştırılmıştır. Çalışmada çıktı olarak toplam ayçiçeği üretimi (kg), temel girdiler olarak ekiliş alanı (da), işgücü (saat), traktör çekigücü (saat), azot kullanımı (kg), tohumluk (kg) ve pestisid kullanımı (kg) dikkate alınmıştır. Bölge genelinde ortalama teknik etkinlik 0.672 olarak hesaplanmıştır. Hiç bir ilin ayçiçeği üretiminde etkinliği sağlayamadığı, bununla birlikte Tekirdağ ilinin kaynak kullanımı açısından diğerlerine göre daha başarılı olduğu belirlenmiştir. En yüksek saf teknik etkinlik ve ölçek etkinliği değeri yine Tekirdağ iline aittir. Tüm iller dikkate alındığında, etkin olmayan üretimin nedeni, hem optimal ölçekte üretim yapamamak, hem de mevcut üretimi en az girdi kullanarak gerçekleştirememektir. Verim, etkinliği arttıran bir faktördür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.765
2023 Impact/Etki : 0.536
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi