Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Perkutan Nefrolitotomi Tedavi Başarısını ve Komplikasyonlarını Öngörmek için Kullanılan Croes Taş Skorlama Sisteminin Validasyonu
2019
Dergi:  
The New Journal of Urology
Yazar:  
Özet:

Giriş: Çalışmamızda perkütan nefrolitotomi (PNL) uygulanan hastalarda tedavi başarısı ve komplikasyon oranlarını öngörmek için kullanılan Endoüroloji derneği klinik araştırma ofisi taş skorlama sisteminin (CROES) validasyonunun yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde PNL uygulanan 568 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastalardan 2 (iki) ve üzeri giriş yapılan 60 hasta çalışmaya dahil edilmedi. Tüm hastalar operasyon öncesi kontrastsız spiral bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirildi. Hastalar postoperatif 1. aydaki kontrollerinde direkt üriner sistem grafisi (DÜSG) ile değerlendirildi. Semptomatik hastalar, non-opak taşı olan ve/veya DÜSG’de şüpheli opasite saptanan hastalar kontrastsız BT ile değerlendirildi. DÜSG ya da BT’de saptanan 4 mm’den küçük rezidü taşlar klinik önemsiz olarak tanımlandı ve bu hastalarda taşsızlık sağlandığı kabul edildi. CROES skorlama sistemi her hastaya tek tek uygulandı. Bu skorlama sistemi ile taşsızlık oranları, operasyon süreleri, skopi süreleri, hastanede kalış süreleri ve tahmini kan kaybı miktarı korele edildi. Postoperatif komplikasyonlar modifiye Clavien skorlama sistemine göre hesaplandı ve CROES taş skorlama sistemi ile korele edildi. Bulgular: Ortalama CROES taş skoru 203,70 olarak saptandı. Taşsızlık saptanan hasta sayısı 394 (%77,9) idi. Ortalama taş boyutu 502,01 ± 517,5 (55-2869) mm² olarak hesaplandı. PNL uygulanan hastaların 112 (%22,1)’sinde rezidü taş tespit edildi. Komplikasyon gözlenen toplam hasta sayısı 159 (%32,5) idi. CROES skoru ile taşsızlık (p<0,01) arasında pozitif korelasyon saptanırken, komplikasyon gelişimi (p=0,001) ile arasında negatif korelasyon saptandı. Ayrıca CROES skoru ile operasyon süresi (p<0,001), hastanede kalış süresi (p=0,026), kanama miktarı (p=0,007) ve taş yükü (p<0,001) arasında negatif bir korelasyon gözlendi. Çok değişkenli analizde CROES skoru taşsızlığı öngörmede bağımsız bir faktör olarak saptandı. (p<0,001) Komplikasyonu öngörmede CROES skorunun bağımsız bir faktör olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda CROES skorlama sisteminin taşsızlığı ön görmede etkili ve güvenilir bir skorlama sistemi olduğu gösterilmiştir. Ayrıca postoperatif komplikasyonları öngörmede de etkili bir skorlama sistemidir. CROES skorlama sistemi perioperatif ve postoperatif sonuçları öngörmede klinisyenlere rehberlik edebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Validation of the Croes Stone Scoring System used to predict the success and complications of percutaneous nefrolithotomy treatment
2019
Yazar:  
Özet:

Introduction: Our study aims to validate the clinical research office of the Association of Endourology, which is used to predict the success of treatment and complications rates in patients with percutaneous nefrolithotomy (PNL) (CROES). Instruments and Methods: Between January 2012 and August 2015, 568 patients applied PNL in the Izmir Bozyaka Education and Research Hospital Urology Clinic were evaluated as retrospective. Two (two) and more of these patients were not included in the study. All patients were assessed with non-contrasted spiral computer tomography (BT) prior to surgery. Patients were evaluated in the postoperative 1st month check with direct urine system graphics (DÜSG). Symptomatic patients, patients with non-optic stone and/or suspicious opticity in DÜSG were assessed with uncontrasted BT. The remaining stones of less than 4 mm identified in DÜSG or BT were clinically unimportant and were considered to be stone-free in these patients. The CROES score system was applied individually to each patient. This scanning system correlated the stone-free rates, operating times, scoping times, hospitalization times and the estimated amount of blood loss. Postoperative complications were calculated according to the modified Clavien score system and correlated with the CROES stone score system. Results: The average CROES stone score was 203.70. The number of patients diagnosed with insomnia was 394 (77.9%). The average stone size was calculated as 502,01 ± 517,5 (55-2869) mm2. The remaining stone was detected in 112 (22.1%) of the patients applied to PNL. The total number of patients observed the complication was 159 (32.5 percent). A positive correlation between the CROES score and stone loss (p<0,01) was detected, while a negative correlation between the development of complications (p=0,001) was detected. The CROES score also observed a negative correlation between the duration of the operation (p<0,001), the duration of the hospital stay (p=0,026), the amount of bleeding (p=0,007) and the stone load (p<0,001). In multiple variable analysis, CROES score was determined as an independent factor in the forecast of stone. (p<0,001) The complication forecast found that the CROES score was not an independent factor. Result: Our study has shown that the CROES scored system is an effective and reliable scored system. It is also an effective scoring system in the prediction of postoperative complications. The CROES score system can guide clinics in forecasting perioperative and postoperative results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












The New Journal of Urology

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 518
Atıf : 74
The New Journal of Urology