Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Algılanan Ebeveyn Kabul-Reddinin Sosyal Görünüş Kaygısına Etkisinde Cinsiyetin Düzenleyici Rolü / Moderating Role of Gender in the Effect of Perceived Parental Acceptance-Rejection on Social Appearance Anxiety
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sosyal görünüş kaygısı, kişinin sosyal hayattaki ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durumdur. Özellikle aile içindeki olumsuz erken sosyalleşme deneyimlerinin, sosyal görünüş kaygısı yaşama riskini artırdığı varsayılmaktadır. Toplumsal roller ve toplumsal cinsiyet beklentileri nedeniyle kadın ve erkek görünümlerine yönelik toplumsal baskılar olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, sosyal görünüş kaygısının gelişimini anlamak için kadın ve erkek bakış açılarını anlamak ve karşılaştırmak önemlidir. Bu nedenlerle, algılanan ebeveyn kabul-reddinin sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisinde cinsiyetin düzenleyici rolü bu araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu 112 (%36) erkek ve 198 (%64) kadın olmak üzere 310 katılımcıdan oluşmaktadır. İlgili literatür taranarak araştırmaya konu olan değişkenleri içeren iki kuramsal model oluşturulmuş ve araştırma bu değişkenler üzerine inşa edilmiştir. Bu yapı kapsamında ilgili değişkenler arasındaki yordayıcı ilişkiler test edilmiştir. Oluşturulan teorik modelleri test etmek için yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile test edilen teorik modellerin kabul edilebilir uyum indekslerine sahip olduğu belirlenmiştir. Analizler sırasında bulgular SPSS ve AMOS paket programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgularda; algılanan anne ve baba kabul-red düzeyinin sosyal görünüş kaygısını pozitif yönde yordadığı görülmüştür. Ayrıca erkeklerin algıladıkları anne ve baba reddi arttıkça kadınlara kıyasla daha çok sosyal görünüş kaygısı hissettiği belirlenmiştir. Ancak algılanan anne kabul-reddin sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisinde cinsiyetin düzenleyici rolü olduğu görülmüşken, algılanan baba kabul-reddin sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisinde cinsiyetin düzenleyici rolü olmadığı tespit edilmiştir. İncelediğimiz kadarıyla bu değişkenler üzerine yapılan ilk çalışmadır. Bu durum mevcut araştırmayı değerli kılacaktır. Ayrıca sosyal görünüş kaygısı ile ilgili araştırmaların çoğu ergenlik dönemindeki kişilerle icra edildiği dikkate alındığında bu araştırmanın yetişkinlerle yapılıyor olmasının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Moderating Role Of Gender In The Effect Of Perceived Parental Acceptance-rejection On Social Appearance Anxiety / Algilanan Ebeveyn Kabul-reddinin Sosyal Gorunus Kaygisina Etkisinde Cinsiyetin Duzenleyici Rolu
2023
Yazar:  
Özet:

Social appearance anxiety is a condition that negatively affects a person's relationships in social life. It is assumed that particularly negative early socialization experiences within the family increase the risk of experiencing social appearance anxiety. It is known that there are societal pressures towards male and female appearances due to societal roles and gender expectations. Therefore, it is important to understand and compare the female and male perspectives to comprehend the development of social appearance anxiet. For these reasons, The main problem of this research is the moderator role of gender in the effect of perceived parental acceptance-rejection on social appearance anxiety. The study group of the research consists of 310 participants, 112 (36%) men and 198 (64%) women. The relevant literature was searched, and two theoretical models were formed, which included the variables that were the subject of the research, and the research was built on these variables. Within the scope of this construct, the predictive relationships between the related variables were tested. Structural equation modeling (SEM) was used to test the theoretical models created. It was determined that the theoretical models tested with Confirmatory factor analysis (CFA) had acceptable fit indices. During the analysis, the findings were evaluated by using SPSS and AMOS package programs. In the findings; It was seen that perceived mother and father acceptance-rejection level had a positive effect on social appearance anxiety. In addition, it was determined that as men's perceived maternal and paternal rejection increased, they felt more social appearance anxiety compared to women. However, it was determined that while gender had a moderator role in the effect of perceived maternal acceptance-rejection on social appearance anxiety, gender did not have a moderator role in the effect of perceived father acceptance-rejection on social appearance anxiety. As far as we have examined, this is the first study on these variables. This makes the current study valuable. Furthermore, considering that most studies on social appearance anxiety focus on individuals in adolescence, it is thought that this study will contribute to the literature as it is conducted with adult.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 996
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi