Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Üniversite Öğrencilerinin Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Tutumlarının İncelenmesi
2024
Dergi:  
Journal of Physical Education and Sports Studies
Yazar:  
Özet:

Öz: Araştırma spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin özel gereksinimi olan bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 354 spor bilimleri fakültesi öğrencisi katılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu ve Engellilere Yönelik Çok Boyutlu Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri Google Formlar uygulaması üzerinden çevirim içi olarak toplanmıştır. Katılımcıların 145’i kadın, 209’u erkekler öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda, bölüm değişkeninde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü (n=148) ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü (n=119) katılımcılarının toplam tutum puanlarının Rekreasyon Bölümü (n=87) katılımcılarının puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Özel gereksinimi olan yakını olma ve özel gereksinimi olan bireyler konulu ders alma değişkenleri incelendiğinde özel gereksinimi olan yakını olan (n=37) ve özel gereksinimi olan bireyler konulu ders alan (n=141) katılımcıların tutum puanlarının diğerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Özel gereksinimi olan bireylere yönelik etkinliklere katılmış olma ve spor eğitimi verme tercihi değişkeninde ise söz konusu etkinliklere katılan (n=157) ve özel gereksinimi olan öğrencilere spor eğitimi vermeyi tercih eden (n=53) katılımcıların davranış alt boyutu tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular özellikle özel gereksinimi olan bireyleri konu alan ders alma ve özel gereksinimi olan bireylere yönelik etkinliklere katılımın, özel gereksinimi olan bireylere yönelik olumlu tutuma yol açtığını göstermektedir. Bu doğrultuda üniversitelerde özel gereksinimi olan bireyleri konu alan derslerin arttırılması ve olumlu tutum geliştirme açısından konu ile ilgili farkındalık etkinliklerinin düzenlenmesi önerilir.

Anahtar Kelimeler:

2024
Yazar:  
Özet:

Abstract: The study was conducted to examine the attitudes of sport sciences faculty students towards individuals with special needs. A total of 354 sport sciences faculty students (145 female, 209 male) participated in the study. The data were collected with Multidimensional Attitudes Towards People with Disabilities Scale via Google Forms. Descriptive survey model was used in the study. As a result, the total attitude scores of the participants of the Department of Physical Education and Sports Teaching (n=148) and the Department of Coaching Education (n=119) were significantly higher than the scores of the participants of the Department of Recreation (n=87). Moreover, the attitude scores of the participants who had a relative with special needs (n=37) and who took a course on individuals with special needs (n=141) were statistically significantly higher than the others. It was concluded that there was a statistically significant difference in the behavioral sub-dimension attitudes of the participants who participated in these activities (n=157) and those who preferred to provide sports education to students with special needs (n=53). In particular, the findings show that taking courses on individuals with special needs and participating in activities for individuals with special needs may lead to having positive attitudes towards individuals with special needs. In this context, it is recommended to increase the number of courses on individuals with special needs in universities and to organize awareness activities on the subject in terms of developing positive attitudes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Physical Education and Sports Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 147
Atıf : 122
Journal of Physical Education and Sports Studies