Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Hemodiyaliz ve Periton Diyalizi Yapan Hastalarda Osteoporoz Sıklığı ve Osteoporoz Gelişmesini Etkileyen Faktörler
2021
Dergi:  
Akdeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) gittikçe prevalansı artan ve birçok sistemi etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. KBH’nın neden olduğu sorunlardan biri de kemik mineral hastalıklarıdır. Birçok nedenden dolayı bu hastalarda osteoporoz sıklığı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı hemodiyaliz uygulayan ve periton diyalizi uygulayan hastalarda osteoporoz sıklığını ve onu etkileyen risk faktörlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Periton Diyalizi Polikliniği ve Hemodiyaliz Kliniğinde takip edilen kemik mineral hastalığı açısından riskli görülen Dual Enerji X- Ray Absorbsiyometri (DEXA)’si çekilen 18 yaşından büyük hastalar alınmıştır. Araştırmaya alınan toplam hasta sayısı 74’tür. 37 hasta periton diyalizi polikliniğinden, 37 hasta hemodiyaliz kliniğinden alınmıştır. Çalışmadan çıkarılma kriteri olarak KBH dışında herhangi bir nedene bağlı kemik mineral hastalığının olmasıdır. Bu hastalarda osteoporoz gelişmesini etkileyeceğini düşündüğümüz şu parametreler incelenmiştir: Yaş, menopoz yaşı, diyaliz süresi, sigara tüketimi, kalsiyum içeren veya içermeyen fosfat bağlayıcı kullanımı, kırık öyküsü, hemodiyaliz etkinliğini gösteren kt/v oranı, bikarbonat, hemoglobin, kreatinin, kalsiyum, fosfor, parathormon (PTH), trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol, yüksek dansiteli protein (HDL) kolesterol, albümin, 25 OH vitamin D düzeyleri ve DEXA’larındaki femur boynu vertebra L1-L4 T skor verileri SPSS23 programına yüklenmiştir. Bu verilerle uygun istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 74 hastanın 32’sinde (%43) osteoporoz saptanmıştır. 32 osteoporozu olan hastanın 17’si kadın, 15’i erkektir. Osteoporozu olan hastalarda vücut ağırlığı (p:0,001), kalsiyum düzeyi (p:0,01), 25 OH vitamin D seviyesi (p:0,039), kalsiyum içermeyen fosfat bağlayıcı kullanımı (p:0,042) osteoporoz ile ilişki olarak saptanmıştır. Diyaliz tipinin de katıldığı bu faktörlerle yapılan regresyon analizlerinde en önemli faktörün vücut ağırlığı olduğu saptanmıştır. Vücut ağırlığı ne kadar azsa osteoporoz riski o kadar fazla tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmada periton diyalizi uygulayan hastalarda %35 oranında daha az osteoporoz saptanmıştır (p: 0,159). Sonuç: Son dönem böbrek hastalığı (SDBH) olanlarda osteoporoz önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Bir çok nedenden dolayı bu hastalarda osteoporoz için uygun tedavi verilememekte ve osteoporoz gelişimi engellenememektedir. O yüzden bu açıdan riskli olan hastalarda uygun renal replasman tedavi yöntemini belirlemek için yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Factors affecting the frequency of osteoporosis and the development of osteoporosis in patients with hemodialysis and peritonal dialytics
2021
Yazar:  
Özet:

Goal: Chronic kidney disease (CBH) is a major health problem that increases its prevalence and affects many systems. One of the problems caused by KBH is bone mineral diseases. For many reasons, osteoporosis is increasing in these patients. The aim of this study is to evaluate the frequency of osteoporosis and the risk factors that affect it in patients who apply hemodialysis and peritoneal dialysis. Tools and Methods: Patients over the age of 18 who took the Dual Energy X-Ray Absorbciometry (DEXA), which was considered dangerous in terms of bone mineral disease followed by the Periton Dialysis Clinic and Hemodialysis Clinic. The total number of patients involved is 74. 37 patients were taken from the peritonal dialytic clinic, 37 patients from the hemodial clinic. The criterion for removal from the study is that there is a bone mineral disease associated with any cause other than KBH. The following parameters we think will affect the development of osteoporosis in these patients have been studied: age, menopause age, dialytic time, smoking, use of calcium-containing or non-containing phosphate binding, broken history, kt/v ratio indicating hemodial activity, bikarbonate, hemoglobin, creatine, calcium, phosphorus, parathormone (PTH), triglyceride, low-dancite lipoprotein (LDL) cholesterol, high-dancite protein (HDL) cholesterol, albumin, 25 OH vitamin D levels and DEXA femur vertebra L1-L4 T scores are charged in the SPSS23 program. The statistical analysis of these data has been performed. Results: 32 (43%) of the 74 patients involved in our study were diagnosed with osteoporosis. Of the 32 patients with osteoporosis, 17 are women and 15 are men. In patients with osteoporosis, body weight (p:0,001), calcium levels (p:0,01), 25 OH vitamin D levels (p:0,039), non-calcium phosphate binding use (p:0,042) were determined in relation to osteoporosis. In the regression analysis with these factors, the type of dialytic is also involved, the most important factor is the body weight. The lower the body weight, the higher the risk of osteoporosis is detected. In the study we conducted, 35% less osteoporosis was detected in patients using peritoneal dialyse (p: 0.159). The result: in those with recent renal disease (SDBH), osteoporosis is a major cause of mortality and morbidity. For many reasons, these patients cannot be treated properly for osteoporosis and the development of osteoporosis cannot be prevented. Therefore, new studies are needed to determine the appropriate method of renal replacement treatment in patients who are at risk in this regard.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 199
2023 Impact/Etki : 0.04
Akdeniz Tıp Dergisi