Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 8
Cengiz Aytmatov'un Evreni ve Felsefesi
2020
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

«Cengiz AYTMATOV’un evreni»  kavramının  3 tanım ve açıklamasını vermek mümkündür: Birincisi – Aytmatov’un bir insan olarak dünya, evren algılayışı değişik ve sıradışı olduğundan, yazarın dünyası ile evreni biri birine bağlıdır. AYTMATOV evreninin ikinci tanımı – insan ile diğer insanın konuşmasıdır.            AYTMATOV kendisi sıradışı bir insan olarak halkına, Türk dünyasına ve tüm insanoğluna hasretini, kasvetini aktarmış, insanlar ile paylaşmış gibidir. AYTMATOV evreninin üçüncü tanımı – insanoğlunu Kırgız halkının yegane değerleriyle tanıştırmasıdır. Cengiz AYTMATOV ise, yaşadığı döneme uygun olarak Kırgızların karakterinde Varoluşçuluk felsefesini yansıtarak dünyaya tanıştırmıştır. İnsanoğlunu daha ileriye, daha iyiye çağıran, dünyanın entellektüel güçlerini bir araya getiren «Isık Göl Forumu’nu»  da AYTMATOV düzenlemiştir. Cengiz atamızın dediği gibi «Bizler bütün insanoğluna hitap ediyoruz» ifadesi hala aklımızdadır.                 Böylelikle, AYTMATOV dediğimizde Kırgızların özel, onlara has varoluşçuluk felsefesinin oluştuğunu görebiliyoruz. 

Anahtar Kelimeler:

The Universe and Philosophy Of Chinghiz Aitmatov
2020
Yazar:  
Özet:

Чыңгыз Айтматовдун чыгармачылыгы кыргыз маданиятынын гана эмес, дүйнөлүк маданиятынын алтын казынасына кирген көркөм бийиктик болуп эсептелинет. Ошондон улам жазуучунун мурасын философиялык жактан талдоо максаты коюлду. ―Айтматовдун ааламы‖ аттуу түшүнүктүн негизги маанилери изилденип, байыркы грек ―микрокосмос‖ менен ―макрокосмос‖ түшүнүктөрү аркылуу каралып чыкты. Айтматовдун ааламынын үч негизги мааниси белгиленип келет: Айтматовдун инсан катарында бул дүйнөнү, жалпы ааламды кабыл алуусу өзгөчө керемет болгондуктан, жазуучунун ааламы менен дүйнөлүк ааламдын өз ара байланышы каралып чыгат; инсан менен инсандын баарлашуусу катарында Айтматовдун окурмандарга карата улуу насааты белгиленет; кыргыз элинин нукура байлыгын, руханий маданиятын, кыргыз жашоосун жалпы дүйнөгө сүрөттөлүшү да чагылдырылып келет. ―Айтматовдун философиясы‖ аттуу түшүнүгү болсо экзистенциалдык алкакта каралып чыкты. Адамдын маӊызы бы бийик, же болбосо кыйынчылыктарды туудурган күнүмдүк жашоосу бу бийик – Айтматовдун сөзү менен айтканда, бул бир ойлоно турган нерсе экен. Айтматовдун философиясы аттуу түшүнүктүн эң бир даана чагылдырылган мааниси жазуучунун трагедия категориясын кабыл алуусунда көрүнүп турат. Айтматов трагедиянын бир гана негативдүү маанисин алдыга койбостон, анын ички мазмунунда маанилүү, пайдалуу жана позитивдүү нерсе да жатат деп санаганы философиялык жааттан каралып чыгат.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.990
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi