Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
AVRUPA’DAN BAŞKA BIR DÜNYA: POLONYALI SEYYAH JAN POTOCKI’NIN ANLATIMINDA ISTANBUL VE MISIR (1784)
2016
Dergi:  
Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Önceki yüzyıllarda toplumların başka toplumları tanımasına vesile olan seyahatnameler, XVIII. yüzyılda sayıca artan bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan Polonyalı seyyahların seyahatnameleri de göz dolduran detaylarıyla bizlere Doğu’yu anlatan, Batı’nın Osmanlı dünyasına bakışını sergileyen önemli kaynaklar içerisindedir. Polonyalı asilzade Jan Potocki çağdaşlarına göre İstanbul ve Mısır’ı birçok açıdan farklı izlenimlerle aktarır. Potocki genel itibariyle Osmanlı kültürünü ve toplumunu bazı istisnalar dışında beğenmekte, onu derinlemesine tanımaya çalışmaktadır. Bu seyahatinden başlamak üzere daha sonra da gerçek Doğu hikâyelerinden esinlenerek yeni hikâyeler kaleme alacaktır. Hatta Doğu’ya ait öğeleri içeren Zaragoza’da Bulunmuş El Yazması ve Hafız’ın Yolculuğu adlı eserleri kendisinin dünyaca ün kazanmasını sağlayacaktır. Bu makalede Potocki’nin İstanbul ve Mısır anlatımları analiz edilirken, bir seyahatname örneği olarak Türkiye ve Mısır’a Seyahat (1784) adlı eseri değerlendirmeye tabi tutulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Another World From Europe: Istanbul and Egypt In The Description Of The Polish Traveler Jan Potocki (1784)
2016
Yazar:  
Özet:

Travelogues that have contributed to the recognition of other societies in previous centuries had increased considerably in the 18th century. The travelogues of Polish travellers are also among the important sources that tell us in detail about the East and the West’s view of the Ottoman world. A Polish nobleman Jan Potocki, compared with his contemporaries, conveys Istanbul and Egypt in many ways with different impressions. He appreciates the Ottoman culture and society in general with a few exceptions, in an attempt to have a good grasp of the cultural phenomena he faced with. Following his journey, he was later inspired by real Eastern tales when composing his new stories. Then the Manuscript Found in Saragossa and the Journey of Hafiz, which contain elements from the East, made him to gain world-wide reputation. This paper aims to examine Potocki’s travel-book Journey to Turkey and Egypt in 1784, with an emphasis on his statements is subjected to evaluation as a travelogue instance.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 135
2023 Impact/Etki : 0.038
Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi