Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 13
TÜRKÜ SÖZLERİNDE ŞİDDET ÇAĞRIŞTIRAN İFADELER: İÇ ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Şiddet, doğuştan gelen bir davranış olmasının yanı sıra sonradan öğrenilen davranışları da kapsar. Kişinin yetiştiği, sürekli iletişimde olduğu aile, arkadaş çevresinden ve kitle iletişim araçlarından görerek öğrendiği, kimi zaman uyguladığı, zaman içinde yayılması muhtemel toplumsal bir sorundur. Sadece fiziksel olmayıp, psikolojik, bireysel, kültürel, toplumsal ve cinsel boyutları ile ele alınması gereken bir olgudur. Kültürün devamlılığını sağlayan halk türküleri incelendiğinde şiddetin farklı boyutlarını içeren sözlerin varlığı dikkati çeker. Bu çalışma, toplumun duygularının dışavurumuna ilişkin önemli ipuçları veren ve nesiller aracılığı ile aktarılan türkülerin, geleneksel unsurların yanı sıra şiddetin de farkına varmaksızın gelecek nesillere aktarılması ve şiddete ilişkin unsurların zaman içinde kanıksanmasına aracı olduğu düşüncesinden yola çıkılarak yapılandırıldı. Bu çalışmanın tüm verileri, TRT nota arşivinden elde edilen TRT halk müziği repertuvarında yer alan 6517 türküden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında TRT halk müziği repertuvarında yer alan toplam 6517 türkü doküman analizi yöntemi ve belgesel tarama modeli kullanılarak incelendi, şiddet içeren kelime yoğunluğuna göre bölgeler saptandı. Bu çalışma, TRT halk müziği repertuvarına kayıtlı toplam 1440 türkü –İç Anadolu Bölgesi kapsamındaki yörelere ait içinde 203 halk türküsü ile en çok şiddet içeren kelimenin tespit edildiği İç Anadolu Bölgesi ile sınırlandırıldı. Bölge içinde türkü sözlerinde en fazla şiddet unsuru içeren türkülerin yüzde 21 ile Sivas, yüzde 12 ile Kayseri en az ise yüzde 1 türkü ile Aksaray, yüzde 1 türkü ile Karaman ili olduğu tespit edildi. Türkü sayısı oranına bakıldığında ise yüzde 25,8 ile Niğde, yüzde 25,4 ile Çankırı yöresine en az oranın ise yüzde 12,8 ile Yozgat ve yüzde 8’ lik oran ile Sivas yöresine şiddet unsuru içeren türkülerin kayıtlı olduğu tespit edildi. Türkü sözlerinin şiddet türü, şiddet boyutu yönüyle analizi sonucunda yüzde 32 ile en fazla psikolojik boyutun, yüzde 7’ lik oran ile de en az cinsel boyutun varlığı tespit edildi. Şiddet içeren türkülere ilişkin ayrıntılı veriler çalışmada grafiksel olarak sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Thoughts in the Turkish Words: An Example of the Inner Anadolu Region
2021
Yazar:  
Özet:

Violence, in addition to being a genuine behavior, also covers the behavior later learned. It is a social problem that a person grows up, constantly communicates, and is learned by seeing from the family, the friends and the means of mass communication, and is sometimes applied, and is likely to spread over time. It is a phenomenon that is not only physical but needs to be dealt with by its psychological, individual, cultural, social and sexual dimensions. When the people of Turks who ensure the continuity of culture are studied, the existence of words containing different dimensions of violence is taken into account. This study was structured based on the idea that the forms that give important clues about the outwardness of society’s feelings and are transmitted through generations are a means of transmitting to future generations without the consciousness of the traditional elements and the violence, and the evidence of the elements related to violence in time. All the data of this study consists of 6517 turns in the TRT folk music repertoire, obtained from the TRT note archive. In the framework of the study, a total of 6517 types of document analysis methods and documentary scan models included in the TRT folk music repertoire were studied, the areas were identified according to the intensity of the word containing violence. This study was limited to the Inner Anadolu Region, where the word containing the most violence was identified with a total of 1440 turks registered in the TRT folk music repertoire - Inner Anadolu Region, which belongs to the areas within the framework of 203 people turks. In the region, the Turkish people containing the most violence in the Turkish words were found to be 21 percent with Sivas, 12 percent with Kayseri at least 1 percent with Turku, Aksaray, 1 percent with Turku and Karaman. If you look at the number of Turks, the number of Turks is 25.8 per cent with Niğde, 25.4 per cent with Chankırı and 12.8 per cent with Yozgat and 8 per cent with the number of Turks with the number of Turks with the number of Turks with the number of Turks with the number of Turks with the number of Turks with the number of Turks. According to the analysis of the type of violence, the size of violence, the existence of the highest psychological dimension with 32 per cent and the minimum sexual dimension with 7 per cent were identified. Detailed data on the violent Turks are presented graphically in the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.914
2023 Impact/Etki : 0.075
International Journal Of Eurasia Social Sciences