Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 34
 İndirme 1
FASÎH’İN BEYİTLERİNDE SÖZ ANLAM İLİŞKİSİ BAKIMINDAN EDEBÎ SANATLAR
2021
Dergi:  
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Divan şiiri şerhinde edebî sanatlar tartışmasız önemli bir yere sahiptir. Sözü etkili ve güzel şekilde söyleyebilmek adına şairler, beyitte bir veya birden fazla edebî sanat kullanmışlardır. Osmanlı Türkçesinin öz kaynakları ile bezenmiş olan şiirlere, şairlerin en güzeli en iyi şekliyle söyleyebilme çabası farklı lezzetler katmıştır. Bu vasıta ile de şiirin dünyası genişlemiş ve az sözle çok şey ifade edilebilmiştir. Elbette şairin beyitte anlatmak istediğini doğru yorumlayabilmek için okurun edebî sanatları bilmesi gerekir. Bu çalışmada 17. Yüzyıl Mevlevî şairlerinden Fasîh Ahmed Dede Divân’ında yer alan manzumelerde kullanılan edebî sanatlar genel hatlarıyla incelenerek ve yer yer beyit örnekleri verilerek edebî sanatların kullanım yönlerini belirlemek amaçlanmıştır. Edebî sanatlar üç ana başlık halinde incelenecek ve manzumelerde yer alan alt başlıklarla gruplanacaktır. Edebî sanatları tamamıyla incelemek ayrıca özverili bir çalışma gerektirdiğinden burada var olan her edebî sanat için bir veya birkaç örnek verilecek, Fasîh’in söz ve anlam dünyasında edebî sanatların yeri ve hünerleri ile ilgili bir kanaat oluşmasına yetecektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 164
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi