Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Covid-19 ile İlişkili Türkçe Sosyal Medya Paylaşımlarının İçerik Analizi
2021
Dergi:  
İnsan & Toplum
Yazar:  
Özet:

Günümüzde Covid-19 sebebiyle sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleştirilen paylaşımlarda dikkat çekici bir artış yaşanmaktadır. Kullanıcılar, sosyal medyada birçok konu hakkında kısa süreler içerisinde ciddi sayıda paylaşımlarda bulunmakta ve eş zamanlı olarak çok sayıda kullanıcıyla etkileşim sağlamaktadır. Bu çalışmada, Covid-19 konusunda sosyal medya aracılığıyla yayılan bilgi içeriğinin tespit edilmesi ve Covid-19 ile ilgili yapılan paylaşımlarda ön plana çıkan konuların keşfedilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 01.03.2020-01.12.2020 tarihleri arasında Türkçe atılan 17.542 tweet ele alınmıştır. Sosyal medya içeriğinin analizinde saklı anlamsal dizinleme yöntemi, tweetler içerisindeki ilişkilerin ve etkileşimlerin tespit edilmesinde ise ağ analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, “yasak, tedbir, karantina, vaka” konularında sıkça paylaşım yapıldığı, söz konusu kelimelerle gerçekleştirilen iletişimin sık olduğu ve bilgi alışverişinin bu ağlarda hızlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca “temizlik, maske, mesafe” ile ilişkili paylaşımların “tedbir, kural, vaka, yasak” ifade eden paylaşımlara oranla daha az gerçekleştirilmiş olduğu tespit edilmiştir. Paylaşımlarda ayrıca “#evdekal, #evdehayatvar, #birliktebaşaracağız” gibi sosyal propaganda içeriklerine ilişkin beğeni ve retweet sayısının düşük olduğu, söz konusu terimlerin anlamsal bir dizede bulunmadığı görülmüştür. Bu durum, salgın yönetiminde sosyal propagandanın etkisinin sınırlı kaldığına işaret etmektedir. Sonuç olarak sosyal medya paylaşımlarında ön plana çıkan konuların ve paylaşıldıkları sosyal ağların karakteristiklerinin tespit edilmesi, pandeminin kontrolü ve yayılımının önlenmesine yönelik olarak karar vericilerin uygun politikalar belirlemelerine yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnsan & Toplum

Dergi Türü :   Uluslararası

İnsan & Toplum