Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
SAĞLIKLI GENÇ YETİŞKİNLERDE HALAT VE KÜREK EGZERSİZLERİNİN FİZİKSEL PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Halat egzersizleri, fiziksel performansı artırmak için geniş çaplı ve ağır halatların kullanıldığı pliyometrik egzersiz yaklaşımıdır. Kürek egzersizleri ise genel vücut kuvvetini artıran, kapalı ortamda kürek çekme aletiyle yapılan bir egzersiz türüdür. Çalışmanın amacı, bu iki egzersiz yaklaşımının omzun internal rotasyon/ eksternal rotasyon (IR/ER) kas kuvvetine, propriyosepsiyonuna, üst ekstremite dengesine, alt ekstremite kuvveti ve gövde stabilizasyonuna etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Araştırmaya, 18-25 yaşları aralığında sağlıklı 22 birey dahil edilmiştir. Çalışma başlangıcında ve sonunda; 60°/sn açısal hızdaki izokinetik dinamometre ile IR/ ER omuz kas kuvvet testi, izokinetik dinamometre ile 15°, 45° ve 75° hedef açılarda aktif IR/ER omuz propriyosepsiyon ölçümü, üst ekstremite için Y denge testi ve kapalı kinetik zincir alt ekstremite stabilite testi gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar randomize olarak kürek (n=10) ve halat (n=12) egzersiz gruplarına ayrılmıştır. Her iki gruba da 6 hafta boyunca, haftada 3 gün, gün aşırı, 6 set egzersiz ve setler arasında 30 sn dinlenmeyle egzersizler yapılmıştır. Egzersizler sırasındaki ritmi takip edebilmek için halat egzersiz grubunda 60 bpm, kürek grubunda 30 bpm metronom hızı belirlenmiştir. Bulgular Egzersiz programlarından sonra; her iki grubun da (Kürek; n=9 / Halat; n=10) başlangıca göre kapalı kinetik zincir alt ekstremite stabilite testi ve IR total iş sonucunda anlamlı artış bulunmuş (p˂0,05), Üst Ekstremite Y Denge Testi ve propriyosepsiyon testi sonuçlarında fark olmadığı görülmüştür (p˃0,05). Halat egzersizi grubunun; dominant omzunun 60˚/s hızındaki IR zirve torku (p=0,048) ve vücut ağırlığına oranı (p=0,045) egzersiz programının sonunda, başlangıca göre anlamlı olarak artmıştır. Egzersiz programı- nın başlangıcına göre egzersiz programı sonrasında belirlenen değişim miktarlarının karşılaştırılmasında iki grup arasında birbirine üstünlük gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç Mevcut sonuçlar ışığında iki egzersiz protokolünün de sağlık bireylerde antrenman programlarının bir parçası haline getirilebileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Effects Of Battle Rope and Rowing Exercises On Physical Performance In Healthy Young Adults
2022
Yazar:  
Özet:

Objective Battle rope exercises are a plyometric exercise approach in which large diameter and heavy ropes are used to increase physical performance. Rowing exercises are a type of exercise that increases general body strength and are performed with a rowing device in an indoor environment. The aim of the study is to determine the effects of these two exercise approaches on internal rotation/ external rotation (IR/ER) shoulder strength, proprioception and upper extremity balance, lower extremity strength, and trunk stabilization. Material and Method Healthy individuals (n=22) between the ages of 18-25 were included in the study. At the beginning and at the end of the study IR/ER shoulder muscle strength test with an isokinetic dynamometer at 60°/sec angular velocity, active IR/ER shoulder proprioception measurement at 15°, 45°, and 75° target angles with an isokinetic dynamometer, Upper Extremity Y Balance Test and closed kinetic chain lower extremity stability test was performed. Participants were randomly assigned to rowing (n=10) and battle rope (n=12) exercise groups. Both groups were trained for 6 weeks, 3 days a week, every other day, 6 sets of exercise, and 30 seconds of rest between sets. The metronome speed was determined as 60 bpm in the rope exercise group and 30 bpm in the rowing group for follow the rhythm during the exercises. Results After the exercise programs in both groups (Rowing n=9 / Battle rope n=10) there were a significant increase in the results of the closed kinetic chain lower extremity stability test and IR total work compared to the baseline (p˂0.05), no difference was found in the results of the Upper extremity Y balance test and proprioception test (p˃0.05). Battle rope exercise group the peak torque of IR at 60˚/s (p=0.048) and the ratio to body weight (p=0.045) of the dominant shoulder increased significantly at the end of the exercise program compared to the beginning. When comparing the amount of change determined after the exercise program compared to the beginning of the exercise program, no superiority was observed between the two groups (p˃0.05). Conclusion In the light of current results, we think that both exercise protocols can be made a part of training programs in healthy individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi