Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 10
Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Akış Güvenliğinin Değerlendirilmesi
2009
Dergi:  
Alınteri Zirai Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel iklim değişikliği dünyanın değişik yerlerinde su kaynaklarının konum ve miktarlarında belirsiz azalma ve artışlara yol açarak su çevriminde değişkenliklere yol açmaktadır. Bu oluşumlar ‘Akış Güvenliği’ kavramını gündeme getirmiştir. Su miktarının yanında kalitesi de bu günün önemli su konuları arasına girmektedir. Değişen toprak kullanımı ve toprak yönetim uygulamaları (tarım kimyasallarının kullanılması gibi) hidrolojik düzeni değiştirmektedir. Sonuç olarak, su kaynaklarının miktar ve kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Su kıtlığı bir bölgede kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.000 m³’ün altına düştüğü durum olarak tanımlanır. Fert başına 2.000 m³ eşik değeri ise su problemi yaşandığının göstergesidir. Sanıldığı gibi Türkiye su zengini bir ülke değildir. Aksine gerekli önlemler alınmaz ise gelecekte su sıkıntısı çeken bir ülke olacaktır. Ülkemizin coğrafik yapısından kaynaklanan nedenlerle su kaynaklarını kontrol etme güçlüğü; yağış ve su kaynaklarının dengesiz dağılımı; kısa vadeli, bölgesel, ayrı planlar vasıtasıyla su kaynaklarından yararlanılması gibi nedenlerle ülkemizin akış güvenliği risk altına girecektir. Su havzasına dayalı bütünleştirilmiş su yönetimi uzun vadeli planlamaları uygulanmalıdır. Bu çalışmada, Dünya ve Türkiye ölçeğinde akış güvenliği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Worldwide and Turkish Security Assessment
2009
Yazar:  
Özet:

Global climate change leads to uncertain decrease and increases in the location and amounts of water resources in different parts of the world, leading to changes in the water circulation. These formations have brought the concept of ‘flow safety’ into place. In addition to the quality of the water, it is also among the important water issues of today. Changing soil use and soil management practices (such as the use of agricultural chemicals) change the hydrological order. As a result, the amount and quality of water sources are negatively affected. Water deficiency is defined as the case in which the annual available water amount per person falls below 1,000 m3. The 2,000 m3 per fert is an indicator of a water problem. Turkey is not a water-rich country. If no measures are taken, it will be a country with water shortage in the future. The difficulty in controlling water resources due to the geographical structure of our country; the unbalanced distribution of rain and water resources; the use of water resources through short-term, regional, separate plans will put our country's flow safety at risk. Integrated water management based on the water pool should be implemented in long-term plans. In this study, the safety of the stream has been assessed on the scale of the world and Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Alınteri Zirai Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.183
2023 Impact/Etki : 0.007
Alınteri Zirai Bilimler Dergisi