User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 44
 Downloands 14
Patent Valuation in the Scope of Corporate Tax Law Exception
2017
Journal:  
International Journal of Social Inquiry
Author:  
Abstract:

Son yıllarda pek çok ülkede istikrarlı bir ekonomik büyüme yakalayabilmek amacıyla araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hız verildiği görülmektedir. Bu faaliyetlerin önemli bir ölçütü olarak da patent başvuruları gösterilmektedir. Hatta ulusal ve uluslararası alanda yapılan patent başvuru sayısı ve tescili bu alandaki gelişmeninönemli göstergesi haline gelmektedir. Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi (WIPO) tarafından açıklanan rapora göre, 2014 yılında dünyadaki patent başvurularının %60’ından fazlası ABD, Japonya ve Çin’e ait başvurular olduğu görülmektedir. Türkiye’de ise 2014 yılında yerli firmaların yaptıkları patent başvurusu 4861ve yapılan tescil sayısı 1251 olmuştur. 2015 yılında ise %13’lük artışla patent başvuru sayısı 5512’ye, yapılan tescil ise %38’lik artışla 1730’a yükselmiştir. Buna karşın Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firmaların yaptığı patent başvurusu 2014 yılında 7514 ve tescil sayısı 7279 olmuştur. 2015 yılında ise patent başvurusu %12’lik artışla 8446’ya ve yapılan tescil işlemleri de %15’lik artışla 8370’e yükselmiştir. Yapısı gereği yüksek harcama kalemlerine sahip olan araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve sonucunda elde edilecek olan patent hakkı pek çok ülkedeki mikro bazda çalışan firmaları oldukça zorlamaktadır. Ayrıca ülkelerin daha az kaynakla, daha fazla katma değer yaratma çabası içerisinde oldukları da göz önüne alındığında bu faaliyetlerin ülke bazında teşvik edilmesi ve desteklenmesi zorunlu hale gelmektedir. Türkiye’de de özellikle son on yıllık dönemde bu alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. 2008 yılında yürürlüğe giren 5746 sayılı “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” ile ülke içinde gerçek anlamda bir araştırma ve geliştirme bilincinin oluşturulması amaçlanmış ve firmalara çeşitli mali destekler getirilmiştir. Bu kanunun bir diğer amacı da Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün, süreç ve yazılım gibi teknolojik açıdan belirli bir değere sahip olan çıktılara patent ve faydalı model tescili yapılmasını sağlamaktadır. Böylelikle Türkiye’deki firmaların sahip olacağı katma değeri yüksek patent ve faydalı modele ilişkin çıktıların sayısının artırılması ile dünya klasmanında söz sahibi olunması mümkün olacaktır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles


International Journal of Social Inquiry

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 324
Cite : 381
2023 Impact : 0.2
International Journal of Social Inquiry