Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 32
 İndirme 3
ABD'NİN AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLMESİ İLE TALİBAN'IN YENİDEN İKTİDARA GELMESİ
2021
Dergi:  
Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İmparatorluklar mezarlığıyla anılan, ticaret antik İpek Yolu’nun kavşak noktasında ve aynı zamanda Orta Asya, Güney Asya ve Ortadoğu arasında köprü niteliği taşıyan Afganistan, 20. Yüzyılda olduğu gibi 21. Yüzyıl’da da huzur ve istikrarı yakalayamamıştır. 11Eylül olaylarının ardından Afganistan'a askeri müdahalede bulunan ABD ve müttefikleri son yirmi yılda Afganistan'da başarılı olamamıştır. Trump yönetimi, ABD’ye 1 trilyon dolar maliyeti olan ve 2400’den fazla askerinin ölümü ile sonuçlanan tarihindeki en uzun savaşına son vermeye karar vermiştir. ABD ve NATO 20 yıl Taliban’a karşı savaşta başarısızlığını perdelemek için 29 Şubat 2020'de Taliban ile barış anlaşmasını imzalamıştır. Taliban’la anlaşma yapan Trump yönetimi, 1 Mayıs tarihinden itibaren ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmeye başlayacağını açıklamıştı Fakat yeni ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin 1 Mayıs’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye başlayacağını Ağustos sonunda tamamlanacağını açıklamıştır. Taliban, ABD’nin 22 Temmuz’da Afganistan’dan tamamen çekildiğini açıklamasıyla ülke genelinde saldırılarını artırmış ve iki hafta gibi kısa sürede Panjshir dışında Başkent Kabil dahil tüm illeri ele geçirmiştir. Her ne kadar ABD müdahalesi sonrası özellikle Bonn Konferansı süreciyle başlayan dönemde uluslararası toplumun büyük ekonomik yardımları ve NATO’nun askeri varlığı ülkede olumlu gelişmelerin yaşanmasına yol açsa da bu gelişmeler Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de Kabil yönetimini 20 yıl sonra tekrar ele geçirmesi ile yok olmuştur. Özellikle ABD’nin önderliğinde ve NATO üyelerinin desteği ile kurulan ve yaklaşık 90 milyar dolar harcanan 200 bin kişilik Afgan Ulusal Ordusu, hava desteğinin eksikliği, yolsuzluk ve bir savaş doktrini iradesinin olmaması nedeniyle bir günde dağılmıştır. Taliban’ın 20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçirmesi ile benzer uygulamalar ve katı kurallar koyması Afganistan’ın iç savaşa sürükleneceğinin yanı sıra terör gruplarının güvenli sığınağı haline gelmesi ve kitlesel göçün de yaşanacağı yönünde endişeler de artmaktadır. Bu çalışmada, 20 yıl sonra yeniden iktidara gelen Taliban’ın ortaya çıkışı, son bir aydaki uygulamalarının ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarında yol açtığı sonuçlar ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

U.S. withdrawal from Afghanistan: Taliban arrives in power
2021
Yazar:  
Özet:

Named by the Cemetery of the Empires, the trade is at the crossroads of the ancient Silk Road and also is a bridge between Central Asia, South Asia and the Middle East in Afghanistan, 20. As in the 21st century. In the century, there was no peace and stability. The United States and its allies, who have been in military intervention in Afghanistan after the September events, have failed to succeed in Afghanistan in the last twenty years. The Trump administration has decided to end the longest war in history, which cost the US $1 trillion and resulted in the deaths of more than 2,400 soldiers. The United States and NATO signed a peace agreement on 29 February 2020 to remove their failure in the war against the Taliban for 20 years. The Trump administration, which has agreed with the Taliban, has announced that U.S. troops will begin withdrawing from Afghanistan from May 1, but the new U.S. President Joe Biden has announced that the U.S. will begin withdrawing from Afghanistan from May 1, and it will be completed by the end of August. The Taliban has increased its attacks across the country with the announcement that the U.S. has been completely withdrawn from Afghanistan on July 22 and has captured all the things, including the capital, Kabul, apart from Panjshir, within a short period of two weeks. Although the great economic aid from the international community and NATO’s military presence in the period after the U.S. intervention, especially in the Bonn Conference, led to positive developments in the country, these developments disappeared by the Taliban’s re-occupation of the Kabil government on 15 August 2021, 20 years later. The 200,000 Afghan National Army, established under the leadership of the United States and with the support of NATO members and spent about $90 billion, was dispersed in one day due to the lack of air support, corruption and the lack of will for a war doctrine. As the Taliban regains its rule 20 years later, similar practices and strict rules will be put into Afghanistan as well as concerns about terrorist groups becoming a safe refuge and mass migration will also occur. In this study, the appearance of the Taliban, who returned to power 20 years later, will discuss the consequences of its practices in the last month in the economic, political and social fields.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 138
Atıf : 214
2023 Impact/Etki : 0.132
Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi