Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
EBU’L-VELÎD el-BÂCÎ VE “İHKÂMU’L-FUSÛL”Ü
2002
Dergi:  
Cumhuriyet İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

arihî seyir içerisinde her milletin kendine özgü hukuku ve hukuk kuralları olagelmiştir. Fakat insanlık tarihinde hukukun kaynakları, teşrî’, tefsir ve uygulama metotlarından bahseden hukuk metodolojisi (usûlü’l-fıkh) orijinal şekliyle ilk defa müslüman bilim adamları tarafından ortaya konulmuştur. Şafiî (204/820)’nin er-Risâle’siyle başlayan bu süreç, zaman içerisinde gelişerek ve zenginleşerek devam etmiştir. Bu süreç içerisinde İslâm bilginleri dünya hukuk kültürüne büyük katkıları olan kıymetli eserler kazandırmışlardır. Ebû’l-Velîd el-Bâcî (474/1081) de bu bilginler arasındadır. Makale düzeyinde çalışma konusu yaptığımız onun İhkâmu’l-fusûl’ü, usûl-i fıkıh alanında ve cedel metoduyla te’lif edilen bir eserdir. Endülüs’ün yetiştirdiği seçkin bir Mâlikî hukukçusu olan Bâcî, özellikle fıkıh ve usûl sahasında uzman olmakla birlikte, hemen her ilim dalında, alanında otorite olan ilim adamlarının elinde de eğitim görmüştür. Bâcî’nin İhkâmu’l-fusûl’ü hukuk nosyonu kazanılmasına büyük katkı sağlayacak nitelikte bir eserdir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Bâcî’nin hayatı, ilmî yönü ve eserleri hakkında genel bilgilere yer verilecek, ikinci bölümde ise, İhkâmu’l-fusûl’ün tanıtımı, kaynakları ve eserde izlenen metot örneklerle tanıtılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Cumhuriyet İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.240
Atıf : 2.763
Quarter
İlahiyat Temel Alanı
Q3
54/106

Cumhuriyet İlahiyat Dergisi