Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 523
 İndirme 82
 Sesli Dinleme 2
Cumhuriyet Döneminde Doğu Vilayetlerinde Yaşanan Doğal Afetler ve Yapılan Yardımlar (1923-1950)
2020
Dergi:  
Turkish Studies Historical Analysis
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlunun yaşanmasına engel olamadığı ve etkisine göre can ve mal kayıplarına sebebiyet veren doğal afetler; deprem, sel, kuraklık/kıtlık, çığ, kaya düşmesi ve salgın hastalıklar şeklinde sıralanabilir. Bu afetlerden tarih boyunca Anadolu da zaman zaman nasibini aldı. Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi'nde 1923 yılından 1950 yılına kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan deprem, kuraklık/kıtlık, sel ve taşkın gibi doğal afetlerin sebep olduğu zayiat ve tahribat ile bu afetlerde mağdur duruma düşen afetzedelere yapılan resmi ve sivil yardımlar konusu incelenmiştir. Çalışmanın bu şekilde sınırlandırılmasındaki maksat ise bu yıllarda iktidarda olan Cumhuriyet Halk Partisi Hükûmetlerinin yaşanan doğal afetler karşısındaki tutumunun ne olduğunu ve afetzedelere yaptığı yardımları ortaya çıkarmaktır. Çalışma sonunda görülmüştür ki bu dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu vilayetlerinde can ve mal kaybına yol açan birçok felaket yaşanmıştır. Bu felaketler içerisinde depremler ilk sırada yer almıştır. CHP Hükûmetleri ise yaşanan tüm felaketlerde hem devletin hem de halkın tüm imkânlarını seferber ederek felaketzedelerin yaralarını bir an önce sarmaya çalışmıştır. Bu konuda devlet-millet dayanışmasının en güzel örneği olarak özellikle 1924 yılında yaşanan Erzurum ve 1939 yılında yaşanan Erzincan depremleri örnek olarak verilebilir. Bu depremlerin ardından Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal ve Reisicumhur İsmet İnönü'nün felaket bölgelerini ziyaretleri felaketzedelerin yüreklerine su serpmiş ve yaraların bir an önce sarılmasını sağlamıştır. Çalışmada arşiv belgeleri ve diğer kaynaklardan istifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Natural Disasters and Assistance in Eastern Provinces during the Republic (1923-1950)
2020
Yazar:  
Özet:

Natural disasters that cannot be prevented by mankind and which, according to its effects, cause life and property losses can be classified as earthquakes, floods, droughts, stones, rock falls and epidemic diseases. Thro the history of this catastrophe, Anatolia has also had a lot of luck. In this study in the Republic Period from 1923 to 1950, the subject of the formal and civil aid to the victims of the catastrophes caused by natural disasters, such as earthquakes, droughts, floods and turmoil in the eastern and south-eastern Anatolian regions was examined and the subject of the formal and civil aid to the victims of these disasters. The objective of this study is to reveal what the Republican People's Party Governments, which have been in power in these years, are attending to natural disasters and their aid to the disasters. The study ended with the fact that many disasters occurred during this period in the provinces of East and Southeast Anadolu that led to the loss of lives and property. In the first place, the earthquakes took place. The CHP governments, in all the disasters experienced, have tried to remove the wounds of the disasters immediately by exploring all the possibilities of both the state and the people. As the best example of state-national solidarity in this regard can be given as an example, especially the Erzurum earthquakes in 1924 and the Erzincan earthquakes in 1939. After these earthquakes, the visits to the catastrophic areas of Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal and Reisicumhur Ismet Inönü made water to the hearts of the catastrophes and made the wounds immediately embrace. The research was carried out from archives and other sources.

Anahtar Kelimeler:

Natural Disasters That Occured and The Aids That Were Made In Eastern Provinces In The Republican Period (1923-1950)
2020
Yazar:  
Özet:

Natural disasters that human beings cannot prevent they occur and cause loss of life and property according to their impact; can be listed as earthquake, flood, drought/ famine, avalanche, rock fall and epidemic diseases. From time to time, Anatolia got its share from these disasters throughout the history. In this study, the subject of casualties and destruction caused by earthquakes, drought / famine, flood and flood in the Eastern and Southeastern Anatolia regions from 1923 to 1950, and the official and civil aids made to the victims who were suffered of these disasters. The purpose of limiting the study in this way is; To reveal the attitude of the Republican People's Party Government in power against these natural disasters and their help to the disaster victims. At the end of the study, it was observed that during this period, many disasters occurred in Eastern and Southeastern Anatolian provinces that caused loss of life and property. Earthquakes were the first among these disasters. But CHP Governments tried to lick the disaster victims' wounds as soon as possible, by mobilizing all the opportunities of the state and the people in all disasters. As the best example of state-nation solidarity in this regard, especially the Erzurum earthquakes in 1924 and Erzincan earthquakes in 1939 can be given as examples. After these earthquakes, the visits of the president of the republic Gazi Mustafa Kemal and the president of the republic Ismet Inönü to the disaster areas gladdened the victims' hearts and provided quick healing of the wounds. Archive documents and other sources were used in the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Historical Analysis

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 141
Atıf : 46
Turkish Studies Historical Analysis