Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 1
İslâmî Gelişme Endeksi
2021
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada İslâm dininin ekonomik gelişmeyle ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, İslâmî değerlerden hareketle, alternatif bir uluslararası ekonomik gelişme endeksi oluşturmaktır. Kullanılan değişkenler, Kur’an ve Sünnetten elde edilen ilkeler ve değerleri temsil eden vekil değişkenlerdir. Veriler, uluslararası veri tabanlarından elde edilmiş ve istatistiksel olarak standartlaştırılmıştır. Endeks maddi ve manevi gelişme olmak üzere iki ana kategori üzerinden hazırlanmış ve her ikisinin ortalaması alınarak İslâmî Gelişme Endeksi (İGE) adıyla bir bileşik endeks elde edilmiştir. Yapılan uluslararası sıralama, 2018 yılı için verileri temin edilebilen 148 ülkeyi kapsamaktadır. Araştırmada İslâm inancının sağladığı evrensel değerler ve ilkeler üzerinden gelişme seviyesi ölçülmektedir. Çalışmanın hangi ülkenin/toplumun ne kadar Müslüman olduğu gibi bir amacı ve arayışı yoktur. Toplumların ve bireylerin iman, itikat, dini ritüeller ve bu çerçevedeki inanç pratikleri ele alınmamıştır. Makalede, İslâm inancının sağladığı evrensel değerler ve ilkeler üzerinden ülkelerin ekonomik gelişme seviyesi ölçülmektedir. Araştırma teori ile pratik arasındaki büyük boşluğu ortaya koymuştur. İslâm inancı, teorik olarak ekonomik gelişme için önemli bir kaynaktır. Ancak pratikte İslâm ülkeleri bu kaynaktan yeterince faydalanamamaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, bütünüyle İslâm ülkeleri İslâmî gelişme sıralaması bakımından hem maddi ve hem de manevi gelişme yönüyle, İslâm ülkesi olmayanlara kıyasla daha geri sıralardadır.

Anahtar Kelimeler:

Islamic Development Index
2021
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

This study discusses the relation of Islam with economic development. Based on Islamic values, the study aims to create an alternative international economic development index. The variables used were chosen as proxy variables representing the principles and values derived from the Quran and Sunnah, the two primary sources of Islam. The data were obtained from international databases and were statistically standardized. The index was prepared over two main categories, material and spiritual development, and a composite index called the Islamic Development Index (IDI) was obtained by taking the averages of both. The international ranking covers 148 countries for which data could be obtained for 2018. In the research, the level of development is measured over the universal values and principles provided by the Islamic belief. The study does not have a purpose or pursuit of which country/society is Muslim and by how much. This paper has not been discussed with creed, religious rituals, and belief practices of societies and individuals. The research revealed a significant gap between theory and practice. Islamic belief is theoretically a critical resource for economic development. However, in practice, Islamic countries cannot benefit from this resource sufficiently. According to the results obtained, the Islamic development ranking of Islamic countries is lower than non-Islamic states in both material and spiritual development.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyoekonomi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 916
Atıf : 4.250
2023 Impact/Etki : 0.196
Sosyoekonomi