Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SİBERKONDRİ DÜZEYLERİNİN SAĞLIK KAYGISI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Selçuk Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin siberkondri düzeylerinin sağlık kaygısı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Belirlenen amaç doğrultusunda araştırma verileri anket yöntemiyle nicel araştırma desenine uygun olarak veriler online olarak toplanmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek için, kişisel bilgi formu, “Siberkondri Ölçeği” ve “Sağlık Anksiyetesi Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma kolayda örneklem yöntemi ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin normal dağıldığının tespit edilmesi üzerine yapılan analizlerde, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, pearson korelasyon ve basit dogrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya 556 öğrenci katılım göstermiştir. Katılmayı kabul eden kişilerin %71,8’i kadın, %28,2’si erkektir. Katılımcıların %45,7’si 18-19 yaş arası, %43,5’i 20-21 yaş arası ve %10,8’i 22 yaş ve üzeri yaş aralıklarında olduklarını tespit edilmiştir. Öğrencilerin %92,8’nin kronik rahatsızlığının olmadığını, %7,2’si kronik rahatsızlığı olduğu belirtmiştir. Ayrıca %91,7’sinin düzenli bir ilaç kullanmazken %8,3’nun düzenli bir ilaç kullandığını belirtmiştir. Öğrencilerin %43,2’si 0-3 saat, %45,5’i 4-6 saat ve %11,3’ü 7 saat ve üzerinde internette zaman geçirdiği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda, araştırmaya katılan öğrencilerin siberkondrinin sağlık kaygısı düzeyini istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar neticesinde kişilerde siberkondri davranışı artıkça sağlık kaygısı düzeyinin de artacağı ön görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Effect Of Cyberchondry Levels Of University Students On Health Concerns
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aimed to examine the effect of university students' cyberchondria levels on health anxiety. Methods: In line with the determined purpose, the data were collected online by questionnaire method in accordance with the quantitative research design. Personal information form, “Cyberchondria Scale” and “Health Anxiety Scale” were used to obtain the data of the study. The research was carried out with the convenience sampling method. In the analyzes made to determine that the data obtained were normally distributed, t-test, ANOVA, pearson correlation and simple linear regression analyzes were applied in independent groups. Results: 556 students participated in the study. Of the people who agreed to participate, 71.8% were women and 28.2% were men. It was determined that 45.7% of the participants were between the ages of 18-19, 43.5% were between the ages of 20-21 and 10.8% were between the ages of 22 and over. It was stated that 92.8% of the students did not have a chronic illness, and 7.2% of them had a chronic illness. He also stated that 91.7% of them did not use a regular medication, while 8.3% of them used a regular medication. It was determined that 43.2% of the students spent 0-3 hours, 45.5% 4-6 hours, and 11.3% spent 7 hours or more on the internet. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the cyberchondria of the students participating in the research had a statistically significant and positive effect on the health anxiety level. As a result of these results, it is predicted that the level of health anxiety will increase as the cyberchondria behavior increases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selçuk Sağlık Dergisi

Dergi Türü :   other

Selçuk Sağlık Dergisi