Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 12
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE YIKICI DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINDA DOĞUM ÖNCESİ, DOĞUM VE DOĞUM SONRASI YAŞANAN SORUNLARIN VE ANNE SÜTÜ ALIŞ SÜRELERİNİN PSİKOPATALOJİ GELİŞİMİNE KATKILARI
2005
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve DEHB' ye karşıt olma-karşı gelme bozukluğu (KOKGB) eşlik eden erkek çocukların; cinsiyet, yaş, sosyoekonomik düzey, zeka düzeyi bakımından eşleştirilmiş kontrol grubu ile karşılaştınlarak; doğum öncesi, doğum sırasında ve sonrasında yaşanan sorunların ve anne sütü alış süresinin psikopatoloji gelişimine olan katkılarının araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk psikiyatrisi polikliniğine başvuran 6-11 yaş arasında DEHB tanısı konan 21, DEHB+KOKGB tanısı konan 26, sağlıklı gönüllülerden oluşan kontrol grubuna 27 erkek çocuk alınmıştır. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasına ilişkin bilgilerin sorgulandığı sosyodemografk veriformu doldurulmuştur. Tanıların desteklenmesi amaçlı; Dikkat Eksikliği ve Yıkıcı Davranış Bozuklukları için DSM-IV' e dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği, anneler tarafından, Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği kısa formu öğretmenler tarafından doldurmuştur. Bulgular: Gebelikte annelerde psikososyal stresörle karşılaşma öyküsü, DEHB+KOKGB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla saptanmıştır. Anne sütü alış süresi; DEHB grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde kısa bulunmuştur. Tartışma-Sonuç: Annelerin gebeliğinde yaşadığı stresin, hipotalamik-pituiter-adrenal (HPA) ekseni işlevlerine olumsuz etki yapmış olabileceği ve bu yolla DEHB+KOKGB gelişimine katkıda bulunmuş olabileceği izlenimi vermektedir. Anne sütünün DEHB gelişimi üzerine koruyucu etkisi olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 97
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi