User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 18
 Downloands 3
One the Geology of İzmir-Torbalı-Seferihisar-Urla District
1962
Journal:  
Maden Tetkik ve Arama Dergisi
Author:  
Abstract:

 İncelenen bölgenin en eski formasyonları kristalin şistlerdir. Civar mıntakalarla mukayese suretiyle Paleozoik olarak kabul ettiğimiz bu teşekkülât, altta gnays, mikaşist, kloritşist ve şistî kuvarsitler, üstte de mermerlerle temsil edilmiş bulunmaktadır. Kretase tabakaları eski kristalin temel üzerine diskordan olarak gelmektedir. Etüd bölgemizin fosil ihtiva eden bu ilk sedimanter formasyonu altta fliş, üstte kalker fasiesindedir. Fliş, umumiyetle killi şist, arkoz, konglomera, gre, kristalin kalkşist tabakalarından müteşekkil olup, bu tabakalar arasında radiolâritli seviyelerle kristalin kalkerler de yer almaktadır. Bütün seviyeler yanal ve dikey tedricî geçiş gösterir. Bu teşekkülât, bazan hafif bazan da oldukça kuvvetli bir metamorfizmaya mâruz kalmıştır. Flişin bazı kısımlarına ait killi şist ve radiolâritler arasında tesbit edebildiğimiz ve bazan birkaç milimetre kalınlığa malik olan hafif kristalin kalkşist seviyeleri Üst Kretaseyi karakterize eden fosiller (Globotruncana çeşitleri) ihtiva etmektedir. Buna göre, birçok müellifler tarafından Paleozoik olarak kaydedilen bu formasyonun katî olarak Kretase yaşında olduğu anlaşılmış bulunmaktadır. Üst Kretase gri kalkerleri alttaki flişlere tedrici geçiş gösterir. Bu kalkerler, bazı yerlerde kristalin şistlere ait tabakalar üzerinde diskordan olarak bulunur. Tetkik sahamızda Eosen aflörmanlarına raslanmamış olmakla beraber, Miosen konglomeralarında Nummulitli kalker çakıllarının mevcudiyeti, buralarda Eosen denizinin de hüküm sürdüğünü ifade etmektedir. Daha eski teşekkülât üzerine diskordan olarak gelen Miosende alt ve üst seriler ayırt edilebilmiştir. Alt seri konglomera, gre, marn, kil ve volkanik tüflerle kalker seviyelerini ihtiva eder. Üst seride hâkim olan kalkerlerden başka, marn, kil ve volkanik tüfler yer alır. Miosenin bilhassa üst seri tabakalarından topladığımız birçok fosillere göre, tetkik sahamızdaki Neojen, Dasien veya Dasien civarında bir yaşa maliktir. Pliosen kırmızı renkli, killi, marnlı, kumlu ve çakıllıdır. Çapraz stratifikasyon gösterir. Miosen üzerine diskordan olarak gelir. Etüd edilen bölgede Hersinien ve Alpin orojeneze ait hareketler tesbit olunmuştur. Paleozoik olarak tesbit ettiğimiz kristalin şistler Hersinien orojenezinde (?), Kretase ve Neojen formasyonları da Alpin orojenezin muhtelif fazlarındaki tesirler altında kalarak kıvrılmış ve kırılmıştır. Miosen ile Pliosen arasında Rodanien fazının tesiri altında kalan etüd bölgemiz, nihai strüktürünü Pliosen sonu hareketlerle (Vallakien fazı) kazanmıştır. Kretase tabakaları arasında aflöre eden serpantinler, bu devir tabakalarının teşekkülü esnasında vukua gelen deniz dibi ultrabazik intruzyonları ile ilgili olarak meydana gelmiş ve nihai yerlerini daha sonraki tektonik hareketlerle almışlardır. Volkanitlerden riyolit, riyodasit ve andezitlerle bunlara ait tüfler, Miosen esnasında, bazalt ve diabazlar da Miosende ve Miosenden sonra vukua gelen volkanik faaliyetlerin mahsulüdür

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Maden Tetkik ve Arama Dergisi

Field :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.030
Cite : 1.026
2023 Impact : 0.239
Maden Tetkik ve Arama Dergisi