Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
SPASTİK VE DİSKİNETİK TİP SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLARDA SALYA KONTROL PROBLEMİNİN VE SALİVASYONUN İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı; spastik ve diskinetik tip serebral palsili (SP) çocuklarda oromotor özelliklerin ve eşlik eden faktörlerin salivasyona etkisini incelemekti. Yöntem: Çalışmamıza 20 SP’li çocuk (SP Grubu) ve 10 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) dâhil edildi. Ana çalışma grupları; SP(+) (salya kontrol problemi olan SP’li çocuklar) ve SP(-) (salya kontrol problemi olmayan SP’li çocuklar) şeklinde isimlendirildi ve bu gruplarda 10’ar kişi yer aldı. Alt gruplar, beşer kişiden oluşmak üzere S(+) (salya kontrol problemi olan spastik SP’li çocuklar), S(-) (salya kontrol problemi olmayan spastik SP’li çocuklar), D(+) (salya kontrol problemi olan diskinetik SP’li çocuklar) ve D(–) (salya kontrol problemi olmayan diskinetik SP’li çocuklar) olarak ayrıldı. Tüm olgulara Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (GMFCS), Salya Kontrol Problemi Şiddet ve Sıklık Skalası (DSFS), salya akış oranı tespiti için sünger testi, Yutma Yeteneği ve Fonksiyonu Değerlendirmesi (SAFE) ve Pediatrik Özürlülük Değerlendirmesi (PEDI) uygulandı. Sonuçlar: Salya akış oranları bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). SAFE düzeyleri, GMFCS düzeyleri ve PEDI puanları bakımından, salya kontrol problemi olmayanların lehine gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Ölçülen parametrelerin salya akış oranları ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Tartışma: Spastik ve diskinetik tip SP’li çocuklarda oral motor özellikler saliva akış oranlarına etki etmezken, orofarengeal yutma becerilerinin salya kontrolü üzerinde önemli olduğu görüldü. Salya kontrol problemi olan çocuklar günlük yaşam becerilerinde daha çok zorlanmaktaydı.

Anahtar Kelimeler:

SPASTIC AND DISKINETIC TYPE CEREBRAL PALSIL IN CHILDREN'S SALIA CONTROL PROBLEM AND SALIVATION
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study was to study the impact of oromotor characteristics and accompanying factors on salivation in children with spastic and dyskinetic type of cerebral palsy (SP). Method: Our study included 20 SP children (SP group) and 10 healthy children (control group). The main working groups were named in the form of SP(+) and SP(-) (SP(-) with no control problems) and 10 people included in these groups. The subgroups were divided into men: S(+) (children with spastic SP with salia control problems), S(-) (children with spastic SP without salia control problems), D(+) (children with diskinetic SP with salia control problems) and D(-) (children with diskinetic SP without salia control problems). All incidents were applied to the Hard Motor Function Classification System (GMFCS), Salya Control Problem Gravity and Frequency Scale (DSFS), Sponge Test for the Detection of Salya Flow Rate, Injection Capacity and Function Assessment (SAFE) and Pediatric Disability Assessment (PEDI). Results: There was no significant difference between the groups in terms of salia flow rates (p>0,05). In terms of SAFE levels, GMFCS levels and PEDI points, statistically significant differences between groups were found in favour of those with no salia control problems (p<0,05). There was no meaningful relationship between the parameters measured and the salion flow rates (p>0,05). Discussions: In children with spastic and dyskinetic type SP, oral motor characteristics have not affected the saliva flow rates, while oropharyngeal sweating skills have been found to be important over saliva control. Children with salia control problems were more difficult in their daily life skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 239
2023 Impact/Etki : 0.041
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi