Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Türkiye’de Annelerin Çocukların Diş Çıkarma Döneminde Kullandıkları Farmakolojik ve Geleneksel Yöntemler
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı annelerin çocuklarının diş çıkarma döneminde kullandığı farmakolojik ya da geleneksel yöntemleri belirlemektir. Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel araştırma 383 anne ile gerçekleştirildi. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan web tabanlı anket ile toplandı. Bulgular: Annelerin yaşı ortalama 31.08±6.04 (19-53) çocuklar ise ortalama 19.19±11.50 (4-36) aylıktı. Çocuklar ortalama 7.25±2.14 (4-10) aylıkken diş çıkardı. Annelerin %74.2’si çocukları diş çıkarırken en az bir sorun yaşamıştı. Annelerin çocukları diş çıkarma sürecindeki şikayetlerini gidermek için geleneksel yöntem kullanma oranı %64.8 idi. Kullanılan geleneksel yönteme bağlı çocukta yarar görülme oranı %57.7, komplikasyon görülme oranı ise %33.7’ydi. Annelerin çocukları diş çıkarma sürecindeki şikayetleri gidermek için ilaç kullanma oranı %51.7 idi. Kullanılan ilaca bağlı çocukta herhangi bir yarar görülme oranı %57.7, komplikasyon görülme oranı ise %8.9’du. Çocuklarda kullanılan ilaca bağlı olarak huzursuzluk (%5.0), salya artışı (%2.6) ve ilaca bağlı yan etki (%1.3) görülmüştü. İlkokul mezunu annelerin çocuklarında üniversite mezunu annelerin çocuklarına göre ilaca bağlı daha yüksek oranda komplikasyon görüldüğü belirlendi (%48.1; %11.5; p=0.002). Diş çıkarma dönemindeki şikayetleri gidermek için sağlık personelinden eğitim alan anneler televizyon ve internetten bilgi edinen annelere göre daha yüksek oranda ilaç kullanmaktaydı (%86.9; %18.7; p=0.008). Sonuç: Diş çıkarma dönemindeki şikayetlerini gidermek için geleneksel yöntem kullanan çocuklarda kullanılan yönteme ilişkin daha çok komplikasyon görülmektedir. Çocukların diş çıkarma dönemlerinin sıkıntısız bir şekilde geçirebilmesi için annelerin diş hekimleri ve diğer sağlık personellerinden destek almaları önemlidir.  

Anahtar Kelimeler:

The Pharmacological and Traditional Methods Used By Mothers In Turkey During Teething Period
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study is to determine the pharmacological or traditional methods used by mothers during the teething period of their children. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 383 mothers. Data were collected with a web-based questionnaire created by the researchers. Results: The mean age of the mothers was 31.08±6.04 (19-53) and the children were 19.19±11.50 (4-36) months on average. Children erupted at a mean age of 7.25±2.14 (4-10) months. 74.2% of the mothers had at least one problem while teething their children. The rate of mothers using traditional methods to resolve complaints during teething was 64.8%. Depending on the traditional method used, the rate of benefit for the child was 57.7%, and the rate of harm was 33.7%. The rate of use of medication by mothers to resolve complaints during teething was 51.7%. The rate of any benefit in the child due to the drug used was 57.7%, and the rate of complications was 8.9%. Drug-related harms in children were restlessness, increased salivation, and drug-related side effects, respectively. It was determined that the children of primary school graduate mothers had a higher rate of drug-related harm than the children of university graduate mothers (48.1%; 11.5%; p=0.002). Mothers who received training from health personnel to resolve complaints during teething were using drugs at a higher rate than mothers who received information from television and the internet (86.9%; 18.7%; p=0.008). Conclusion: There are more complications in the method used in children who use traditional methods to resolve their teething complaints. It is important for mothers to get support from nurses in order for children to have a trouble-free teething period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 725
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi