Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 23
 İndirme 4
Nutlet structures of subsection Fragiles of the genus Stachys (Lamiaceae) from Turkey and their systematic applications
2019
Dergi:  
Turkish Journal of Botany
Yazar:  
Özet:

This paper includes the morphological and anatomical characters of the nutlets of 7 endemic species of the subsection Fragiles of the genus Stachys (Lamiaceae) from Turkey and the systematic significance of these characteristics, using one-way analysis of variance and cluster and principal component analyses. Morphological characters such as the dimensions, shapes, colors, and surfaces of the nutlets were studied using light and scanning electron microscopes. The structures and thicknesses of the pericarp and endosperm layers, as well as the sizes of the cotyledon in the nutlets, were anatomically studied. The outcomes revealed that the taxa varyfrom each other in terms of nutlet shape and color. The nutlet dimensions range from 1.31 mm to 3.49 mm in length and from 0.84 mm to 1.95 mm in width. While Stachys longiflora and S. pseudopinardii have the largest nutlets, S. chasmosericea has the smallest. The nutlet surface ornamentation was recorded as 5 types: reticulate, scalariform, reticulate-foveate, ruminate, and rugose. The most common type is reticulate; however, the other ornamentation types are specific for the studied taxa. Anatomically, the structure and thickness of the pericarp parts and the endosperm and the size of the cotyledon are very important characteristics that disclose interspecific relations within the studied taxa. A key is presented for the identification of the examined taxa based on the nutlet properties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Botany

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.580
Atıf : 9.919
2023 Impact/Etki : 0.148
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q2
58/135

Turkish Journal of Botany