Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
İnflamatuar Romatizmal Hastalıklarda Egzersiz-Fiziksel Aktivite Bilinç Düzeyi ve Korku Kaçınma İnanışlarının Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Ankilozan spondilit (AS), Romatoid Artrit (RA) ve sağlıklı bireylerin yaşam kalitesi, korku kaçınma inançları, fiziksel aktivite düzeyleri, egzersiz ve fiziksel aktivite bilinç durumlarını karşılaştırmak ve hastalık aktivitesi ile bu parametreler arasındaki ilişkisini araştırmaktı. Bu çalışmaya AS (n=27), RA (n=28) ve sağlıklı (n=28) bireyler dahil edildi. Katılımcıların hastalık aktivite düzeyleri, fiziksel aktivite düzeyleri (Kısa form-Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, UFAA-7), korku kaçınma inanışları (Korku-Kaçınma İnançları Anketi, KKİA), fiziksel aktivite ve egzersiz farkındalığı (Egzersiz ve Fiziksel Aktivite Bilinci Anketi, EFBA) ve yaşam kalitesi (Kısa form-36, SF-36) değerlendirildi. AS ve RA grupları; UFAA-7, EFBA ve SF-36 skorları açısından benzer (p>0.05) ve sağlıklı gruba göre düşüktü (p<0.05). AS ve RA gruplarının KKİA puanları sağlıklı bireylerden daha yüksekti (p<0.05). Hastalık aktivitesi ile UFAA-7 ve SF36 skorları arasında negatif yönde (p<0.05); AS ve RA gruplarında hastalık aktivite skoru ile KKİA arasında pozitif yönde ilişki bulundu (p<0.05). Bu sonuçlar, RA’daki ve AS'deki hastaların hastalık yükünün benzer olabileceğini ve bu hastalarda egzersiz ve fiziksel aktivitenin hastalık yükünü artıracağına dair yanlış inançlara sahip olabileceğini gösterebilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Exercise-physical Activity Consciousness and Fear Avoidance Beliefs In Inflammatory Rheumatological Diseases
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study was to compare the quality of life, fear avoidance beliefs, physical activity levels, exercise and physical activity consciousness status of Ankylosing spondylitis (AS), Rheumatoid Arthritis (RA) and healthy individuals and to investigate the relationship between disease activity level with these parameters in AS and RA. AS (n=27), RA (n=28), and healthy (n=28) individuals were included in this study. Participants' disease activity levels, physical activity levels (Short form-International Physical Activity Questionnaire, IPAQ-7), fear avoidance beliefs (Fear-Avoidance Beliefs Questionnaire), FABQ), physical activity and exercise awareness (Exercise and Physical Activity Consciousness Questionnaire, EPACQ), and quality of life (Short form-36, SF-36) were evaluated. AS and RA groups; IPAQ-7, EPACQ and SF-36 scores were similar and lower than healthy group (p<0.05). FABQ scores of the AS and RA groups were higher than the healthy individuals (p<0.05). There was a negative correlation between disease activity and UFAA-7 and SF36 scores (p<0.05); A positive correlation was found between the disease activity and FABQ scores in the AS and RA groups (p<0.05). These results may indicate that patients with RA and AS may have similar disease burden and may have false beliefs that exercise and physical activity will increase the disease burden in these patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 513
Osmangazi Tıp Dergisi