Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
2011-2020 Yılları Arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Başvuran Hastalarda Bağırsak Parazitlerinin Dağılımının Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Türkiye Parazitoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, 2011-2020 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı’na başvuran hastalarda tespit edilen bağırsak parazitlerin dağılımının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Parazit incelemesi için parazitoloji laboratuvarına gönderilen dışkı numuneleri native-Lugol yöntemi ve selofan bant ile gönderilen numuneler ise direkt mikroskobi ile incelenmiştir. Ayrıca protozoonların tanımlanmasında modifiye asit-fast ve trikrom boyama yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Parazitoloji laboratuvarına gönderilen 60,501 Gaita numunesinin %5,99’unda parazit tespit edildi. Bu parazitlerin içerisinde %57,62 ile Blastocystis spp. en yüksek oranda saptandı, bunun dışında saptanan diğer parazitler ise sırasıyla Giardia intestinalis %31,93, Entamoeba histolytica/dispar %3,75, Hymenelopis nana %2,37, Fasciola spp., %1,57, Taenia spp. %0,91, Enterobius vermicularis %0,72, Cryptosporidium spp. %0,52, Cyclospora cayatenensis %0,42, Ascaris lumbricoides ise %0,19 oranında idi. Sonuç: Çalışmamızda bağırsak parazit enfeksiyonlarının görülme oranları on yıllık süre içinde azalma gösterse de önemini korumaya devam etmektedir. Bu nedenle, bağırsak parazitlerinin prevalansının azaltılması için; temiz su kaynaklarının korunması, alt yapı sorunlarının giderilmesi, toplumun sanitasyon kuralları hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective assessment of the distribution of intestinal parasites in patients applying to the Dicle University School of Medicine between 2011 and 2020
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to retrospective assess the distribution of intestinal parasites identified in patients who apply to the Parazitology Laboratory of the Dicle University School of Medicine between 2011-2020. Methods: Excerption samples sent to the parasitology laboratory for the study of parasites and samples sent through the native-Lugol method and the selophane band were studied by direct microscopy. Also, the modified acid-fast and trichrom coloring method has been used in the identification of protozoons. Results: Parasites were detected in 5.99% of 60,501 Gaita samples sent to the parasitology laboratory. These parasites include 57.62% of Blastocystis spp. Other parasites found were Giardia intestinalis 31.93, Entamoeba histolytica/dispar 3.75, Hymenelopis nana 2.37, Fasciola spp., 1.57%, Taenia spp. 0.91, Enterobius vermicularis 0.72, Cryptosporidium spp. Cyclospora cayatenensis was 0.52 percent and Ascaris lumbricoides 0.19 percent. In our study, the incidence of intestinal parasitic infections has decreased over a decade, but it continues to maintain its importance. Therefore, in order to reduce the prevalence of intestinal parasites, it is necessary to preserve clean water resources, solve sub-structure problems, inform the public about the sanitary rules.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Parazitoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 74
2023 Impact/Etki : 0.132
Türkiye Parazitoloji Dergisi