Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
 İndirme 6
HEMŞİRELERDE NOMOFOBİNİN VARLIĞI VE İŞ TATMİNİ ÜZERİNE ETKİSİ
2021
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, çalışan hemşirelerde nomofobinin varlığı ve iş tatmini üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan bu araştırma da bir ilçe hastanesinde görev yapan ve akıllı telefon kullanıcısı olan 74 hemşire çalışmaya alınmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Nomofobi Ölçeği (NMP-Q) ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, Independent Sample-t, Mann Whitney U ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada hemşirelerin, genel doyum ortalamaları (3.03±0.64) ve içsel doyumlarının (3.11±0.70) biraz yüksek, dışsal doyumlarının ise (2.92±0.77) düşük olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin Nomofobi ölçeğine göre iletişim kuramama alt boyutunda hafif düzeyde (22.07±10.10) nomofobi olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucuna göre, Nomofobi ile Minnesota İş Tatmini puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç ve Önerileri: Çalışan hemşirelerde internet bağımlılık düzeyinin hafif olduğu iş tatmininden dışsal doyumun da bazı demografik değişkenler (yaş ve mesleki deneyim) açısından düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışan hemşirelerde nomofobinin iş tatminini etkileyen öncelikli bir durum olmadığı, bu durumda cep telefonundan uzak kalmanın/kalmamanın bu değişken için yordayıcı bir etken olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortaya çıkmasında birden çok faktörün etkisi olduğu için, çalışma yapacak araştırmacılar, nomofobinin daha farklı ve aracılık rolü olabilecek değişkenlerle ilişkisini ele alan araştırmalar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Presence Of Nomophobia In Nurses and Its Effect On Job Satisfaction
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aims to investigate the presence of nomophobia in nurses and its effect on job satisfaction. Method: In this descriptive study, 74 nurses working in a district hospital and using smart phones were included in the study. Personal Information Form, Nomophobia Questionnaire (NMP-Q) and the Minnesota Satisfaction Questionnaire were used for the data collection. Percentile, independent samples t-test, Mann Whitney U test and ANOVA were used to evaluate the data. Results: In the study, it was found that nurses had a slightly higher overall satisfaction average (3.03±0.64) and a slightly higher internal satisfaction (3.11±0.70) and a lower external satisfaction (2.92±0.77). It was found that nurses had a slight level (22.07±10.10) of nomophobia in the inability to communicate sub-scale of the nomophobia questionnaire. According to the results of the study, there was no statistically significant correlation between Nomophobia and Minnesota Job Satisfaction scores (p>0.05). Conclusion and Suggestions: It was found that the level of Internet addiction in working nurses was mild and that external job satisfaction was low in terms of some demographic variables (age and professional experience). It was concluded that nomophobia in working nurses is not a priority condition affecting job satisfaction, and that staying away from the mobile phone is a predictor for this variable. Since more than one factor has an effect on its emergence, studies can be conducted on the relationship of nomophobia with different variables that may have a mediating role.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 536
2023 Impact/Etki : 0.117
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi