Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Submandibular Bez Cerrahi Sonuçlarımız
2020
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kliniğimizde submandibüler bez eksizyonu yapılan hastalara ait, semptom, demografik özellikler, klinik ve radyolojik tanı yöntemleri, cerrahi spesimen histopatolojik bulguları, cerrahi komplikasyonlar ve izlem bilgilerinin paylaşılmasıdır.Cerrahi sonuçlarımızın ve komplikasyonlarımızın literatürle karşılaştırılarak eksiklerimizi gidermek komplikasyon oranlarımızı düşürmek için yapabileceklerimizi araştırmak,hastaya daha iyi cerrahi sağlamak için yurtiçi ve yurtdışı yapılan uygulamaları araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 2005-2019 yılları arasında üçüncü basamak bir hastane olan Harran Araştırma ve Uygulama hastanesi Kulak-Burun-Boğaz kliniğinde submandibular bez eksizyonu yapılmış olan 45 hastaya ait dosya bilgileri kullanılarak geriye dönük olarak düzenlendi. Kliniğimizde submandibülar bez eksizyonu yapılan hastalara ait, semptom, demografik özellikler, klinik ve radyolojik tanı yöntemleri, cerrahi spesmen histopatolojik bulguları ve cerrahi komplikasyonlar hasta dosyalarından geriye dönük olarak taranarak elde edildi. Bulgular: Hastaların 30’u (%66,6) ağrılı şişlik,15'i (%33,3) ağrısız şişlik şikâyeti ile başvurmuştur. Cerrahi spesimenin histopatolojik incelenmesinde 20 hastada (%44,5) kronik sialadenit 13 hastada (%28,9) sialolitiazis, 5 hastada (%11) benign tümörler, 2 hastada (%4,5) malign tümörler, 4 hastada kazeifiye granülomatöz hastalık (%8,9) 1 hastada ranula (%2,2) saptanmıştır. Komplikasyonlar 2 hastada (%4,5) fasial sinir marjinal mandibüler dalına ait kalıcı paralizi, 1 hastada lingual sinir paralizisi (%2,2), bir hastada da ise yara yeri enfeksiyonu (%2,2) görüldü. Sonuç: Submandibuler bezde kitle şikâyeti ile başvuran hastalarda tanı çoğunlukla kronik sialadenit ve sialolitiazis olmuştur. Trans servikal submandibuler bez eksizyonu,cerrahi tekniklere uyulduğunda ve seçilmiş hastalara uygulandığında,düşük komplikasyon ve nüks oranlarıyla yüz güldürücüdür. Anahtar Kelimeler: Submandibular bez, Cerrahi, Komplikasyonlar

Anahtar Kelimeler:

Submandibular Gland Surgery: Our Experience
2020
Yazar:  
Özet:

Background: Symptoms, demographic characteristics, clinical and radiological diagnostic methods, histopathologic findings of surgical specimens, surgical complications and follow-up information of patients who underwent submandibular gland excision in our clinic. The aim of this study is to compare the results of our surgical results and complications with literature and to find out what we can do to reduce our complication rates and to investigate the domestic and international practice in order to provide better surgery to the patient. Materials and Methods: This study was performed retrospectively by using file information of 45 patients between 2005-2019 who had undergone submandibular gland excision at Harran Research and Training Hospital Ear-Nose-Throat Clinic. Symptoms, demographic characteristics, clinical and radiological diagnostic methods, surgical specimen histopathologic findings and surgical complications of patients who underwent submandibular gland excision were obtained retrospectively from the patient files. Results: Thirty patients (66.6%) presented with painful swelling and 15 patients (33.3%) presented with painless swelling. Histopathological examination of the surgical specimen revealed chronic sialadenitis in 20 patients (44.5%), sialolithiasis in 13 patients (28.9%), benign tumors in 5 patients (11%), malignant tumors in 2 patients (4.5%), caseified granulomatous disease in 4 patients (8.9%) 8) and ranula (2.2%) was detected in 1 patient. Marginal mandibular nerve paralysis in 2 patients (4.5%), lingual nerve paralysis in one patient (2.2%), infection in one patient (2.2%) Conclusions: In patients presenting with mass complaints in the submandibular gland, the diagnosis was mostly chronic sialadenitis and sialolithiasis. Trans cervical submandibular gland excision is satisfactory with low complication and recurrence rates when surgical techniques are followed and applied to selected patients. Key words: Submandibular gland, Surgery, Complications

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi