Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
Sağlık Bilimleri Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Şiddet Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Aydın Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Sağlık Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören(Hemşirelik, Ebelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon)son sınıf öğrencilerinin şiddet konusundaki düşüncelerinin ve etkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç Ve Yöntem Tanımlayıcı kesitsel tipte yapılan araştırmanın evrenini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencileri(375 kişi) oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden kişiler(209 kişi) araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler 23sorudan oluşan bilgi formu ile yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında sayı, yüzde dağılımları, ortalamalar, standart sapma ve ki-kare hesaplamaları ile değerlendirilmiştir. Araştırma için gerekli izinler alınmıştır. Bulgular Araştırmamıza katılan 209 kişiden 157(75,1)’si kadın, 52(%24,9)’si erkektir. 209 kişiden 90(%43,1)’i Hemşirelik, 43(%20,6)’ü Ebelik, 76(%36,4)’sı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerinde öğrenim görmektedir. Araştırmaya katılanlardan 46(%22)’sı şiddetle karşılaştıklarını belirtirken, 92(%44)’si şiddete tanıklık ettiklerini belirtmişlerdir. Şiddete en çok kimin maruz kaldığı noktasında ise 143(%68,4) kişi kadınlar, 45(%21,5) kişi ise çocuklar olarak cevaplamıştır. 113(%54,1) kişi çocukların, 63(%30,1) kişi kadınların şiddete uğramasının kendilerini derinden etkilediğini belirtmiştir.117(%56) kişi cinsel şiddeti, 45(%21,5) kişi psikolojik şiddeti diğer şiddet türlerine göre daha ağır olarak belirtmişlerdir. Araştırmamıza katılan kişiler (192 kişi(%91,9)) çoğunlukla şiddeti haklı gösterecek bir durum olamayacağını belirtmişlerdir. Toplumumuzda sıkça kullanılan “Karı- koca arasına girilmez” söylemine 172(%81,8) kişi katılmadığını belirtmiştir. Araştırmaya katılan erkek öğrencilerin ise 19(%36,5)’u bu söyleme katıldığını belirtmiştir. “Kızını dövmeyen dizini döver” deyimine ise 193(%92,3) kişi katılmadığını göstermiştir. Bu deyime katıldığını belirten 13(%25) erkek öğrenci görülmektedir. Araştırmamıza katılan 198(%94,7) kişi şiddetin hiçbir şekilde bir sevgi göstergesi olmadığını bildirmiştir. Araştırmamıza katılan 208(99,5) kişi şiddet uygulayanlara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Tartışma ve Sonuç Sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin büyük çoğunluğunun, şiddete maruz kalmadığı ve şiddete tanıklık etmediği ancak şiddete maruz kalan ve şiddete tanıklık eden öğrencilerin de var olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler şiddet haberlerini duyduğunda öfke, üzüntü ve umutsuzluk gibi duygular yaşadıklarını belirtmiştir. Öğrenciler şiddet türlerinden en çok cinsel şiddetin ağır olduğunu ifade etmiştir. En çok 20-24 yaş grubundaki öğrencilerin şiddetle karşılaştıkları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Students’vi̇ew Of Vi̇olence In The Faculty Of Health Sci̇ences
2020
Yazar:  
Özet:

Aim It was designed to determine the thoughts and effective factors of senior students (Nursing, Midwifery, Physical Therapy and Rehabilitation) in the Faculty of Health Sciences about violence. Materials and Methods The universe of descriptive cross-sectional research consists of the last year students (375 people) studying at the Faculty of Health Sciences of the University of Health Sciences. The people who agreed to participate in the study(209 people) constitute the sample of the study. The data was collected by meeting face to face with a data sheet consisting of 23 questions. The data obtained were evaluated with number, percentage distributions, averages, standard deviation and chi-square calculations in the SPSS program. Necessary permissions have been obtained for the research. Results Of the 209 people who participated in our survey, 157(75.1) were female and 52(24.9%) were male. Of 209, 90(43.1%) were in nursing, 43(20.6%) were in midwifery, and 76(36.4%) were in Physical Therapy and Rehabilitation departments. Of the respondents, 46(22%) stated that they had experienced violence, while 92(44%) stated that they had witnessed violence. Students answered the question as to 143(68.4%) were women and 45 (21.5%) were children who was most exposed to violence. 113(54.1%) people stated that the violence of children and 63(30.1%) women had a profound effect on them. 117(56%) people reported sexual violence and 45(21.5%) people reported psychological violence as more severe than other types of violence. Those who participated in our survey (192 people (91.9%)) often stated that there could be no situation to justify violence. 172(81.8%) stated that they did not participate “can't go between husband and wife” in the discourse commonly used in our society. 19(36.5%) of the male students in the study, have stated that agrees with this. It showed that 193(92.3%) people disagreed the sentence that “doesn't beat your daughter beats your knee”. 198(94.7%) reported that violence was in no way an indication of love. 208(99.5) people stated that the punishments given to those who commit violence were insufficient. Conclusion The vast majority of students studying at the Faculty of Health Sciences were not exposed to violence and did not witness violence. However, it was determined that there were also students who were exposed to violence and witnessed violence. Students have stated that they experience feelings of anger, sadness and despair when they hear news of the violence. Students stated that sexual violence was the most severe of the types of violence. It was found that most students in the 20-24 age group encountered violence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Aydın Sağlık Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 88
Atıf : 165
2023 Impact/Etki : 0.103
Aydın Sağlık Dergisi