Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 4
TURİZM GELİRLERİNİ ETKİLEYEN EKONOMİK FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR UYGULAMA
2021
Dergi:  
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’de turizm gelirlerini etkilediği düşünülen ekonomik unsurlardan ekonomik büyüme, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ve enflasyon değişkenleri kullanılarak 2010-Q1 ve 2020-Q4 dönemine ait veri seti oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında ilk olarak analizde kullanılan değişkenlerin durağanlıkları Augmented Dickey Fuller ve Vogelsang ve Perron kırılmalı birim kök testleri ile sınanmıştır. Bayer ve Hanck eşbütünleşme testi ile değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi analiz edildikten sonra Dinamik En Küçük Kareler yöntemi ile bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki tespit edilmiştir. Son olarak, Hacker ve Hatemi – J nedensellik analizi ile değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre sunulan çalışmada kullanılan değişkenler arasında eşbütünleşme olduğu; ekonomik büyümenin, TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun ve enflasyonun turizm gelirlerini pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Nedensellik analizi sonucunda ise turizm gelirlerinden enflasyona ve ekonomik büyümeye doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Economic Factors Affecting Tourism Revenues: An Application On Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, a dataset was formed for 2010-Q1 and 2020-Q4 using the factors of economic growth, real exchange rates based on consumer price index (CPI) and inflation variables, which are thought to affect the tourism revenues in Turkey. Within the scope of the study, firstly, the stationarities of the variables used in the analysis were tested by Augmented Dickey Fuller and Vogelsang and Perron unit root tests with break. Then, following an analysis of the cointegration relationship between the factors using Bayer and Hanck cointegration test, the relationship between dependent and independent variables were analyzed by use of the Dynamic Ordinary Least Squares method. Lastly, the causality relationship between the variables was examined with the Hacker and Hatemi-J causality analysis. According to the results of analysis, it was established that there is cointegration between the variables used in the presented study and economic growth, real exchange rates based on consumer price index (CPI) and inflation positively affect tourism revenues. As a result of the causality analysis, the causality relationship from tourism revenues to inflation and economic growth has been determined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 185
2023 Impact/Etki : 0.143
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi